2024'teki yangınların değerlendirildiği toplantıda alınacak önlemler ve koordinasyon çalışmaları, görev yapacak personel, araç-gereçler, hava unsurları, gönüllü ekiplerin katkısı ve ilk müdahale süreleri gibi konular konuşuldu. Personel ve ekipman durumu, erken uyarı ve ihbar sistemleri, eğitim ve farkındalık çalışmaları hakkında sunum yapan Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür, koruyucu önlemler ile yangına ilk müdahale ve sonrasında yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Konuşmasında, ormanların aynı zamanda yaşamın, biyoçeşitliliğin ve doğal dengenin vazgeçilmez parçası olduğunu söyleyen Muğla Valisi İdris Akbıyık, “İlin zengin orman varlığına sahip olduğunu belirten Akbıyık, "Bu zenginlik, büyük bir sorumluluğu beraberinde getiriyor. Milli servetimiz ormanlarımızı korumak, olası yangınlara karşı hazırlıklı olmak, iş birliği içerisinde hareket etmek ve vatandaşlarımızın duyarlılığı hayati önem taşıyor" diye konuştu. 

Muğla'da Yangın Riskine Karşı Ormanlara Giriş 6 Ay Yasak2

Muğla'da Korkutan Deprem! Muğla'da Korkutan Deprem!

Birçok Yeni Karar Alındı

Yangına hassas bölgelerin haritalandırılması, erken uyarı sistemleri, izleme teknolojilerinin kullanımı, orman köylerinde bilinçlendirme çalışmaları gibi kurumlar tarafından yürütülecek çalışmaların yanı sıra yurttaşları yakından ilgilendiren yeni kararlara imza atıldı. 

Buna göre, orman içi ve kenarındaki tarlalarda anız, bağ, bahçe ve zeytinliklerde ot, çalı yakmanın Orman Kanunu'nun 76'ncı maddesi gereği yasak olduğu belirtildi. Bu konuda çiftçilerin eğitilmesi, kritik yerlerde, ormana bitişik hububat tarlalarında hasadı müteakip yanıcı maddelerden arındırılmış 10 metrelik mineral toprağın açığa çıkarıldığı koruyucu şeritler oluşturulacağı, uygulamanın kaymakamlıklar ve tarım müdürlükleri tarafından takip edileceği belirtildi.

1 Mayıs-30 Kasım Arası Ormanlara Giriş Yasak

Zeytinliklerde hasat sonrası anız yakılmaması ve teknik açıdan toprak işlemesi mümkün olan zeytinliklerin altlarının sürülmesi için mahalle halkına eğitim verileceği, kırsalda biçerdöver gibi tarım araçlarıyla çalışanların, yanlarında en az 2 tonluk su tankeri ve 2 yangın söndürücü tüpü bulundurmalarının zorunlu olacağı bildirildi. Yaz aylarında il dışından gelen arıcı ve çobanların kimlik tespitinin muhtarlar, jandarma ve ilgili kurumlar tarafından yapılacağı, bu kişilere yangın eğitimi verileceği, ayrıca yanlarında en az 2 yangın söndürme tüpü bulundurmalarının sağlanacağı belirtildi. Yangın riski yüksek bölgelerde 1 Mayıs-30 Kasım'da ormanlara girişin yasaklanacağı, temmuz ve ağustos aylarında kolluk kuvvetlerinin, orman yollarında devriye faaliyetlerini artıracağı anlatıldı. Arazöz ve su tankerlerinin geçişini engelleyecek şekilde araç parkına izin verilmeyeceği, caydırıcı devriye hizmetlerinin temmuz, ağustos aylarında daha yoğun yapılacağı ifade edildi. Orman köyleri ve turizm bölgelerinde havai fişek, paraşütlü dilek feneri gibi yangın riski oluşturan eğlence araçlarının kullanılmasına karşı mahalli idarelerce önlem alınacağı belirtildi.

Antalya ve Diğer Orman Bölgelerinde Yangına Hazırlık Yetersiz Antalya ve Diğer Orman Bölgelerinde Yangına Hazırlık Yetersiz
 

Kaynak: DHA