2009'dan bu yana süren kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarılan mozaik, MS 1. yüzyıla uzanan bir tarihe sahip ve her yıl binlerce ziyaretçiyi misafir ediyor. 

Burdur’un Gölhisar ilçesinde bulunan Kibyra Antik Kenti’nde, 2009 yılında start verilen kazı çalışmalarıyla ortaya çıkan ve yüzde 95 oranında orijinalliği korunarak bugüne gelen Medusa mozaiği, Nisan ayı itibarıyla yeniden ziyaretçilerini bekliyor. Dünyada yalnızca Kibyra Antik Kenti’nde bulunan bu eser, "opus sectile" tekniğiyle renkli mermerlerle dizayn edilmiş. 

Burdur’da Kibyra Antik Kenti Ziyaretçilerini Bekliyor2

Kasım Ayı Sonuna Kadar Açık Olacak

Medusa mozaiği, Kibyra Antik Kenti içerisindeki Odeon’un ortasında bulunuyor. Kış aylarında iklim şartlarına karşı korunması amacıyla üstü kapatılan mozaik, havaların ısınmasıyla birlikte yeniden ziyarete açıldı. MS 1. Yüzyıldan bugüne uzanan eser, mitolojide "Gözlerine bakan kötü niyetli kişileri taşa çeviren yılan saçlı, dişi canavar" olarak bilinen Medusa figürünü betimliyor.

Antik dönemde konser alanı, meclis, mahkeme ve üzeri kapalı tiyatro olarak yararlanılan Odeon, Kibyra Antik Kenti'nin ziyaretçilerin en çok ilgisini çeken eserlerinden biri olarak göz dolduruyor.

Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özdoğru, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kış ayları boyunca iklim şartlarından korunması amacıyla üzeri kapatılan Kibyra Medusa mozaiği ile Odeon Stoası zemin mozaiği yeniden açılmış olup, 2025 Kasım ayı sonuna kadar ziyaret edilebilir" diye konuştu.
 

Burdur'da Zehir Tacirlerine Geçit Yok: Mart Ayında 11 Tutuklama Burdur'da Zehir Tacirlerine Geçit Yok: Mart Ayında 11 Tutuklama

Burdur'daki Eşsiz Medusa Mozaiği Tekrar Ziyarete Açıldı Burdur'daki Eşsiz Medusa Mozaiği Tekrar Ziyarete Açıldı
 

Kaynak: İHA