İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan ve Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, Antalya’da yapılacak sosyal konutlar ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İMO Antalya Şube Başkanı Mehmet Soner Akdoğan, “20 yılda bu kadar konut üretebilmişken ve bu 20 yıllık süreçte hem işgücü hem ekonomik anlamda güç söz konusuydu ve bununla birlikte inşaat malzemelerine ulaşım daha kolaydı. Ekonomik anlamda, ara eleman bulma konusunda, inşaat malzemelerine ulaşımın zor olmadığı 20 yılda 1 milyon yapı üretiliyor ama tüm bu problemlerin içerisinde 5 yılda 500 bin konut gerçekçi bir hedef değil” ifadelerini kullandı

 

“EKONOMİK ANLAMDA ZORLANIYORUZ”

“Proje, 2023 ve 2028 yılları arasında ilk 2 yılda 250 bin konutu geri kalan 3 yılda da kalan 250 bin olmak üzere 500 bin konut yapılacağı” bilgisini veren İMO Antalya Şube Başkanı Soner Akdoğan “TOKİ’nin 20 yılda yaptığı yapı sayısı sitesinde 1 milyon 100 bin- 1 milyon 200 bin gibi bir sayı belirtiliyor. Devam eden projeler gibi uygulamalar çıkarıldığında ise 700 bin ve 1 milyon arasında bir konut yaptığını görüyoruz. 20 yılda bu kadar konut üretebilmişken ve bu 20 yıllık süreçte hem işgücü hem ekonomik anlamda güç söz konusuydu ve bununla birlikte inşaat malzemelerine ulaşım daha kolaydı. Ekonomik anlamda, ara eleman bulma konusunda, inşaat malzemelerine ulaşımın zor olmadığı 20 yılda 1 milyon yapı üretiliyor ama tüm bu problemlerin içerisinde 5 yılda 500 bin konut gerçekçi bir hedef değil. Umarım başarılır. Umarım dar gelirli vatandaşlarımız bu konutlara ulaşırlar ama çok gerçekçi bir hedef değil” ifadelerini kullandı.

 

“İNŞAAT MALİYETLERİ YILDA 3 KEZ GÜNCELLENDİ”

İMO Antalya Şube Başkanı Soner Akdoğan, Antalya genelinde 4 bin TL altında kira olmadığını belirterek, “TOKİ’nin açıkladığı rakamda 2 bin 280 TL’den başlayan fiyatlarla ve 3+1 konutlarda ise 3 bin 187 TL’den ödemesi olacağını açıkladı. Bugün dar gelirli bir vatandaşın bu ekonomik şartlarda alma durumu yok. Keşke vatandaş konuta ulaşsa. Dar gelirlinin ulaşabileceği bir proje olduğunu düşünmüyorum. TÜİK’in verilerine göre inşaat maliyetleri 2021 verilerine göre inşaat maliyetleri yüzde 115 arttı. İlk defa bir yıl içinde 3 kez inşaat maliyetleri birim fiyatları güncellendi. Ekonomi politikalarından dolayı, parası olan yatırımcı gayrimenkulü bir yatırım aracı olarak görüyor. Burada ekonomik olarak istikrar sağlanmalı. TOKİ’nin yaptığı projeyi eleştirmiyoruz dar gelirliler için elbette yapacaktır. Vatandaşların konut edinebilmeleri için fiyat istikrarı sağlanmalı ve akılcı politikalar izlenmeli” dedi.

 

“BÜYÜK BİR KRİZE SEBEP OLABİLİR”

Başkan Soner Akdoğan, “TOKİ, 250 bin konutu 2 yıl içinde yaparsa, illaki malzeme, işçi sıkıntısı çıkacak. İnşaatlar başlayınca piyasadan mal çekilecek, tedarik zinciri sıkıntısı le karşı karşıya kalınabilir. Halihazırda usta ve işçi bulma problemi yaşarken devletin bu kanala yüklenmesi müteahhitlerde büyük bir krize sebep olabilir. Şüphesiz bir rant alanı doğacaktır. Bugün Antalya Şehir Hastanesinin yeri ile alakalı bir söylenti Göçerler’de müteahhit popülasyonuna sebep oldu. Sütçüler Hastanesi yapıldığında da aynı durumu yaşamıştık. TOKİ’ler şehir merkezlerinde yapılamayacağına göre ve şehir merkezlerinde TOKİ’nin de şehir merkezisindeki arsayı dar gelirliye konut projesi olarak kullanacağını tahmin etmiyorum. TOKİ şehrin dışında kalan şehri çevreleyen bir alanda olacaktır yerinin belli olmasıyla birlikte bir rant konusu olacaktır. TÜİK verilerine göre 2021 yılı için konut üretimindeki payı yüzde 6, TOKİ bu projeyi gerçekleştirse dahi her yıl 100 bin konut üretse bunun toplam konut üretimindeki payı yüzde 10-12 olacaktır. Türkiye genelindeki kira ve konut artışlarını bu proje engellemeyecektir. Bu artış fiyatları aşağı çekmeyecektir. Akılcı ve ekonomik politikalar izlenmeli” diye konuştu.

 

“TURİSTLER OTELLERE GELSİN”

Binali Yıldırım’ın Antalya’yı ziyaretinde, ‘Yabancı turistleri Antalya’ya bekliyoruz çok zor bir kış geçecek’ açıklamasını hatırlatan Başkan Soner Akdoğan, “Yerleşik olarak Antalya’ya gelen yabancı turistlere çok yüksek fiyattan evler kiraya verildi ve yüksek fiyattan yabancı turistlere evler satıldı. Türk vatandaşlarının alabileceği evler ulaşılmaz hale geldi. Antalya’nın oteller haricinde ki konutlarda daha fazla turisti kaldırabileceğini düşünmüyorum. Umarım Binali Yıldırım, bu sözü söylerken otelleri kast ederek söylemiştir. Artık gerçekten Türk vatandaşlar konut krizinden dolayı sıkıntılar yaşıyor, davaların neredeyse yarısı kiracı-ev sahibi davası devletin ve yerel yönetimlerin bu noktada duyarlı olması gerekiyor. Kendi vatandaşımızı ikinci sınıf insan yerine koymaya başladık. Turistler gelsin ama otellere gelsin” diyerek sözlerini tamamladı.

 

“DEVLETİN ÖRNEK OLMASI LAZIM”

JMO Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik, “Yapılan projelerin çevreye, insana, yer altı sularına, doğaya uygun olması lazım. Su kaynaklarımızı korumamız ve binalarında çevreye uyumlu olması lazım. Bina zemin ilişkisinin iyi kurulması gerektiğini düşünüyorum. Yer seçimi çok önemli. Binalar, depreme karşı dayanaklı olan sağlam kaya zeminlerine yapılması gerekir. Demre’de yapılacak binaların ovalara değil dağ yamaçlarına ve dağlara yapılması gerektiğini söyleyebilirim. Burada önemli olan bizim su kaynaklarımızın önemi ve tarım açısından oldukça değerli bir alan. Ovalardan uzak durulmalı. Geçirgenliği yüksek yer altı suyu koruma alanları çevresine yapılmaması gerekir üretim yapılmayan verimsiz topraklara yapılmalı. Devlet, bina yaparken özel sektöre de örnek olmalı” ifadelerini kullandı.

 

Arda KIR

Editör: TE Bilisim