Antalya Demre Üçağız'daki Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde 12.983,02 m² alanın 10 yıllık kiralama ihalesini, Anadolu Shipyard’ın alt şirketi 27 milyon TL+KDV ile kazanmıştı. Demre Belediyesi’nin de katılarak 8 milyon 200 bin TL teklif yaptığı iskele ihalesi ile ilgili kamuoyunda büyük tartışmalar sürerken belediye konuyu yargıya taşıyacağını aktarmıştı. İskele ile ilgili Akdeniz Gerçek’e teknik açıklamalarda bulunan Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, “Antalya İli, Demre İlçesi, Üçağız Mahallesi’nde bulunan 12983,02 m² alanı kapsayan Üçağız Köyü İskelesi, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi, I. Derece Doğal Sit Alanı ile kısmen Kentsel-Arkeolojik Sit Alanı içerisinde kalmaktadır. Günümüze kadar Üçağız Köyü İskelesi’nin bakım, onarım ve işletmesi Demre Belediyesi tarafından yapılmakta olup, bu alandan herhangi bir kar beklentisi olmadan halkın kullanımına olanak sağlamaktaydı. Söz konusu taşınmazın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nce, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 51/g maddesi ile Tabiat Varlıkları ve Doğal Sit Alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgelerinde Bulunan Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki Yerlerin İdaresi Hakkındaki Yönetmeliğin 63. maddesi uyarınca ‘Pazarlık Usulü’ ile Yüzer iskele, denizel alan ve dolgu alanı olarak (Kullanma İzni) 10 yıllığına kiralama ihalesi yapılmıştır” dedi.
“PROJENİN BELİRSİZLİĞİ ENDİŞELENDİRİYOR”
ŞPO Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, “Bahse konu olan taşınmaz; Özel Çevre Koruma Başkanlığı’nca 10 Ocak 2008 tarihinde onaylanan 1/1000 ölçekli Kekova Üçağız Yüzer İskele ve Mevcut Dolgu Alanı Kıyı Düzenlemesi Uygulama İmar Planında Yüzer İskelenin dolgu alanından (meydandan) itibaren güney yönünde 100 metre olacak şekilde uzandığı, devamında ise doğu batı yönünde 120 metre uzunluğunda planlandığı görülmektedir. Ancak yine ihale dokümanları arasında Ek-2 olarak belirtilen Ulaştırma Bakanlığı’nca (Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü) 09/01/2003 tarihinde onaylanan Kekova Üçağız İskele Projesi Vaziyet Planında Yüzer İskelenin dolgu alanından itibaren güney yönünden 170 metre olacak şekilde uzandığı, devamında ise doğu batı yönünde 150 metre uzunluğunda planlandığı görülmektedir. Söz konusu ihale dokümanlarının arasındaki tutarsızlıktan anlaşıldığı üzere; koruma-kullanma dengesi göz önünde tutulmadan, hatta yapılacak olan projenin bile net olmadığı Antalya’nın gözbebeği niteliğindeki bu alanda, yeterli bir çalışma yapılmadan kiralama ihalesi tamamlanmıştır. Söz konusu ihaledeki tutarsızlıklar, işin mahiyetinde ve bedel tespitinde telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır. İhale sonucunda özel bir firmanın ihaleyi aldığı kesinleşmiştir. Ancak projenin belirsiz olduğu bu durumda, özel bir firmaya kiralamanın yapılmasından dolayı geri dönüşü mümkün olmayan kalıcı sorunların ortaya çıkması kaçınılmazdır” dedi.
“KIYILARIN ÖZELLEŞTİRİLMESİNİN ÖNÜ AÇILIYOR”
Başkan Funda Yörük, “Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi Sınırları içerisinde bulunan 12983,02 m² alanı kapsayan Üçağız köyü iskelesi; Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi, I. Derece Doğal Sit Alanı ile kısmen Kentsel-Arkeolojik Sit Alanı içerisinde kalmakta olup bu alanda koruma amaçlı planlama çalışmalarının özel projelendirmelerle hassas bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Anayasa’nın 43. Maddesinde belirtildiği üzere Kıyılar, Devletin Hüküm ve Tasarrufu altında olup, halkın kullanımına açık alanlardır. Ayrıca Kıyı Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik’te de belirtildiği üzere; Devletin hüküm ve tasarrufu altında olan kıyılar, herkesin eşit ve serbest olarak yararlanmasına açık kullanımlardır. Bu yasa ve yönetmelikler kapsamında kıyı ve sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilmelidir. Kıyılar halkın kullanımına açık olup ihalesi tamamlanan Üçağız Köyü İskelesinin tüzel kişilikler tarafından işletilmesi, kıyıların özelleştirilmesinin önünü açmaktadır. Bu tarz özelleştirmeler ve kıyıların tüzel kişiliklerin eline geçmesiyle halkın kıyıya erişimi kısıtlanacaktır. Alanın özel nitelikli sit alanı kapsamında olduğu da göz önünde bulundurulduğunda özel şahısların işletmesine verilmeye çalışılması ve projenin belirsiz olması oldukça üzücü bir durumdur. Demre halkının uygun fiyat koşulları sayesinde kullanım sağladığı bu alanın, kamu yararı adına yine kamu tarafından işletilmesi önem arz etmektedir. İhalenin özel bir firma tarafından alınmış olması durumunda bu alan yüksek fiyatlı kullanımlara dönüşecek olup halkın alana erişilebilirliği zorlaştıracaktır. Üçağız köyü iskelesine halkın rahatlıkla ulaşabileceği koşullar sağlanmalı ve yıllardır olduğu gibi kamu tarafından işletilmeye devam edilmelidir. TMMOB Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi olarak kıyıların rant uğruna yapılaşmaya açılmasına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
NE OLMUŞTU?
Üçağız İskelesi 2017’de de Muğla Çevre Vakfı’na (MUÇEV) kiralanmış ancak bölge halkının talebi üzerine kiralama iptal edilmişti. 2020 Yılında ise alan tekrar MUÇEV’e kiralanmış ancak Okan Kocakaya’nın Belediye Başkanı olduğu dönemde dava açılmış belediyenin davayı kazanması üzerine kiralama düşürülmüştü. Belediye davayı kazanmasının ardından iskeleyi halka ücretsiz tahsis etmişti. 31 Ocak 2024 tarihinde yapılacağı belirtilen ihale de yine iptal edilmişti. Antalya Demre Üçağız'daki Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde 12.983,02 m² alanın 10 yıllık kiralama ihalesi, 25 Haziran 2024 günü Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nde gerçekleşmişti. Demre Belediyesi’nin de katıldığı ihaleyi 27 milyon TL+KDV ile Anadolu Shipyard’ın alt şirketi kazanmıştı. Demre Belediye Başkanı Fahri Duran, 8 milyon 200 bin TL’ye kadar teklif yapmasına rağmen ihaleyi alamamıştı. Akdeniz Gerçek’e açıklama yapan Fahri Duran, hukuksal ve kamusal alanda mücadeleyi sürdüreceklerini belirterek dava açacaklarını aktarmıştı. İhalenin MUÇEV’e verileceği konuşulurken MUÇEV ihaleye katılmamıştı.