Demre aşığı Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde bulunan yaklaşık 13 bin metrekarelik alanın işletmesinin özel bir firmaya pazarlık usulü verilmesine ilişkin ilk kez konuştu. 25 Haziran 2024 Salı günü yapılan Üçağız İskelesi ihalesi ile ilgili Akdeniz Gerçek'e konuşan eski Bakan Günay, 27 milyon TL’ye Anadolu Shipyard'ın kazandığı ihaleden kaygısını dile getirdi. Demre Belediyesi’nin de girdiği ihalenin belediyede kalmasından yana olduğunu ifade etti.
Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay, “Ben de bu genel eğilimi destekliyorum. Üçağız Özel Çevre Koruma Bölgesi hem doğal özellikleri hem tarihsel özellikleri bölgede bu konuya duyarlı birimlerin özel dikkatini ve korumasını gerektiriyor. Dışardan gelecek olan ve büyük ölçüde ticari kaygıları olan bir firmanın bu duyarlılıklara yeterli cevap vermesi zor gözüküyor. O yüzden belediyemizin ihale sürecinde işin belediyeye bırakılması ve yabancı firmaların girmemesi konusunda bir gayreti olmuş duyduğum kadarıyla ama bu firma bunu nazara almadan ihaleye katılmış” dedi.
“Burada yeni dolgu alanlarının oluşturulması, yeni yapılaşmalara gidilmesi son derece sakıncalı. Ben Üçağız’ın eski halini de biliyorum yeni halini de biliyorum. Üçağız’da son yıllardaki çevre düzenlemelerin büyük çoğunluğu da benim bakanlığım döneminde yapıldı. Otobüslere yukardan konaklama, deniz kıyısındaki parke döşenmesi ve yüzen iskele hepsi Üçağız’ın dünya çapında bir turizm merkezi olması konusunda çok özel adımlar dikkatli adımlar atılması gerekiyor. Ticari kaygılarla gelen bir yabancı yatırımcı firmanın bu duyarlılıkları koruyacağı konusunda doğrusu ben de kaygı yaşıyorum. O yüzden belediyenin bu yaklaşımını ve bu gayretlerini destekliyorum. İhale sürecinde ben orada değildim. Yakın takip edemedim ama dışardan konuyu takip ediyorum. Döndüğümde de ilgilerden bilgi alıp gerekirse kamuoyuna daha çerçeveli bir açıklama yapma ihtiyacı hissediyorum” dedi.
“Ticari Kaygılar Girince Hassasiyet Kayboluyor”
Akdeniz Gerçek’e konuşan eski Bakan Günay, “Şunu çok iyi biliyorum hem Üçağız hem Kaleköy sadece Türkiye’de değil dünyada özel korunması gereken tarih ve coğrafya merkezleri. Zaten Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde ama özel çevre koruma bölgelerine böyle yabancı eller, birtakım yatırımcılar ve ticari kaygılar girince o hassasiyet kayboluyor. O yüzden yerel duyarlılığın yükselmesi orada ki çevre, çevre birimlerinin, yerel yönetimlerin, yerel kooperatiflerin onların konuyu hassasiyetle takip etmesi ve atılacak adımların onların eliyle atılması bana daha doğru gözüküyor. Bakanlık bu konuda hangi kaygıyla hareket etti ve neden bu ihaleyi açtı doğrusu ben de çok bilmiyorum. Bunu Ankara’ya döndüğümde takip etmeye çalışacağım. Bir kez daha söylüyorum Üçağız bölgesinde Kaleköy bölgesinde bütünüyle Kekova’da yeni yapılaşmalara, yeni dolgu alanlarına, tarihi ve doğayı bir ölçüde rahatsız edecek olan hiçbir adıma izin ve imkan verilmemelidir!” dedi.