Yaz aylarının gelmesiyle birlikte artan sıcaklıklar ve değişen yeme alışkanlıkları, bulantı, kusma ve ishal vakalarında artışa neden oldu. Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, bu tür vakaların bir önceki yılın aynı dönemiyle benzer seviyelerde seyrettiğini belirtti. Usta, '2023 yılı yaz aylarında bir haftalık ortalama 408,43; 2024 yılı bir haftalık vaka ortalaması 393,57 şeklindedir' dedi.
Akut Bağırsak Enfeksiyonları Belirtileri Nelerdir?
Akut bağırsak enfeksiyonları, mide ve bağırsakların iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Bu hastalığın en yaygın belirtisi ishal olup, bulantı, kusma, ateş ve karın ağrısı da görülebilir. Usta, güvenli içme ve kullanma suyuna ulaşımın sağlanamadığı durumlarda birçok hastalığın kaçınılmaz olduğunu ifade etti.
Akut Bağırsak Enfeksiyonları Yayılma Yolları
Hakan Usta, hastalıkların yayılma yollarını şöyle açıkladı: 'Hastalık etkeni içeren dışkı ile bulaşmış olan yiyeceklerin yenilmesiyle, su veya diğer içeceklerin içilmesiyle, etkenle temas etmiş kirli ellerin ağıza götürülmesi ile hastalık ortaya çıkmaktadır. Güvenli içme ve kullanma suyuna ulaşımın sağlanamadığı bir bölgede, su içmek, yemek yapmak, bu suları temizlik amaçlı kullanmak ishalli hastalıkların görülme olasılığını artırmaktadır.'
Günlük Vaka Takibi
Trabzon'da bulantı, kusma ve ishal vakalarının günlük olarak takip edildiğini belirten Usta, Sağlık Müdürlüğü ve Trabzon Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğü ekiplerinin il genelinde su depolarının düzenli kontrolünü yaptığını söyledi. Usta, 'İlimizde yaz aylarında tespit edilen ishal vakaları incelendiğinde öne çıkan en önemli sebeplerin 'TİSKİ şebeke hattına bağlı olmayan, düzenli depo temizliği yapılmayan, klorlanmamış küçük müstakil su kaynaklarının kullanımı, yüzme alanı olarak belirlenmemiş suyu enfekte yerlerde denize girmek ve alışılmış yeme alışkanlığında meydana gelen ani değişiklikler' olduğunu tespit ettik' dedi.
Önlemler ve Tavsiyeler
Vatandaşların sağlıklı suya ulaşımını sağlamak için yapılan çalışmalara değinen Usta, 'İlimize içme suyu dağıtımı yapan tüm su depolarının dağıtım ağından belirlenmiş odak noktalarından günlük klor ölçümü, belirli aralıklarla mikrobiyolojik ve kimyasal su analizleri yapılmaktadır' dedi. Ayrıca, kişisel hijyenin önemine dikkat çeken Usta, bu tür hastalıkların önlenmesi için hijyenik olmayan şartlarda hazırlanmış veya saklanmış yiyeceklerden uzak durulması gerektiğini vurguladı.