Dr. Öğr. Üyesi Bora Kazım Bölek, metabolik sağlığın açlık kan şekeri seviyesi, bel çevresi genişliği, tansiyon ve kolesterol seviyesi gibi faktörlere bağlı olduğunu belirterek, bu faktörlerin normal sınırların dışına çıkması durumunda tip 2 diyabet, obezite ve kardiyovasküler hastalıklar gibi birçok farklı hastalığa yol açabileceğini vurguladı.
Grip Aşıları ve Metabolik Sağlık
Grip aşıları genellikle her yıl yenilenen ve grip virüsünün ciddi komplikasyonlara neden olabileceği kişilere doktorlar tarafından önerilen aşılardır. Ancak Dr. Öğr. Üyesi Bölek, metabolik sağlığı bozulmuş kişilerde grip aşılarının daha az etkili olabileceğini belirtti. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam tarzının grip aşısından maksimum verim alabilmek için önemli olduğunu ifade etti.
Sağlıklı Yaşam Tarzının Önemi
Dr. Öğr. Üyesi Bölek, grip aşısından maksimum fayda sağlamak için sağlıklı bir beslenme ve yaşam tarzına aşılamadan 4 hafta önce başlanması gerektiğini açıkladı. Sağlıklı bir yaşam tarzının güçlü bir bağışıklık sistemi sağladığını ve griple birlikte ortaya çıkabilecek çeşitli komplikasyonları azaltabileceğini vurguladı. Sağlıklı bir yaşam tarzının sadece daha kaliteli bir yaşam sunmakla kalmayıp, aşıların etkinliğini artırarak ciddi hastalıklara karşı daha güçlü bir koruma sağlayabileceğinin altını çizdi.