Elmalı’da incelemeler yapan Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Antalya Şube Başkanı Bayram Ali Çeltik Elmalı’da vatandaşlarla yaptığı görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Düden’e dökülen sularla ilgili, “Bu insanlar çok haklı. Burada milyonlarca metreküp su göz göre göre niye boşa akıtılır. Önümüzde ki yıllarda çok net ki gıda krizi olacak. Gıda da üretim için su lazım. Burada da su var ama biz bu suyu kimselere faydası olmadan boşa gönderiyoruz. Yaklaşık 2 bin 3 bin tane sondajın çekebileceği su Düden’e dökülüyor. Sondajdan su alınıyor bu da hem maliyet, hem yeraltı suyu tüketimi hem de dolaylı olarak çevre kirliliği anlamına geliyor” dedi.

 

“İKİ DEFA ÜRÜN ALMAK MÜMKÜN”

Bu durumun Elmalı’nın genel bir sorunu olduğunu vurgulayan Başkan Çeltik, “Elmalı’nın kuzeyinde çok ciddi kaynaklar var. Bu kaynaklar Elmalı içerisinden geçerek normalde kaynaklara verilerek yeraltı suyunu beslemesi gerekirken Düden’e akıtılıyor. 19 İlçede, mesela Korkuteli, Kaş, Gazipaşa için çok yapılacak bir şey yok. Elmalı için kötü taraf ise milyonlarca metreküp su Elmalı’dan geçiyor Düden’e akıtılıyor ve insanlar bundan faydalanamıyor. Diğer taraftan insanlar sondajlarla yani ekstra elektrik masrafına girerek ve kullanılmaması gereken stratejik yeraltı suyunu kullanıyor ve tarım yapmaya çalışıyorlar. Bugün bu boşa akıtılan suyu iki ay sonra aramayla bulamıyor insanlar. Bizim buradaki amacımız bu akan suyu üst havzada depolanmasını istiyoruz ve bu suyun depolanması çok kolay. Milyonlarca lira harcamaya gerek yok. Çok küçük bir yatırımla Elmalı’da iki defa ürün alınarak ekonomiye çok ciddi katkı sağlayabiliriz. Bu kadar stratejik öneme sahip buğday, ayçiçeği, pancar üretme imkanımız varken, bu sular yatırım yapmayıp depolayamadığımız için boşa gidiyor. Ve iki defa üretim yapamıyoruz. Bu da insanları temiz gıda ve temiz suya ulaşımını zorlaştırıyor. Bunlara çok küçük müdahaleler yapılacakken insanların buna duyarsız kalmasına hayretle karşılıyoruz” diye konuştu.

 

“YERALTI SUYU BESLENMELİ”

Başkan Çeltik, “Bir an önce kapaklar kapatılmalı yeraltı suyu beslenmelidir. Önümüzdeki dönemde suya ne kadar ihtiyaç duyduğumuz ortada. Elmalı havzasında her bir damla su ihtiyacımız var ve bir şekilde su havzada tutulmalıdır. Kaldı ki Elmalı yayla tarımının yapıldığı verimli bir ilçemiz. Bu insanlar çok haklı. Her şey ortada. Çok yazık” diyerek boşa akan sulara tepki gösterdi.

 

“YERALTI SULARIMIZ HIZLA TÜKENİYOR”

“Su bizim için çok önemli ve değerli. Çünkü su olmadan hiçbir şey olmuyor” diyen Başkan Çeltik, “Elmalı’da çözüm için vatandaşlarımızla bir aradayız. Buradaki asıl mesele aslında yeraltı suyu sorunu. Normalde bu su yeraltı suyunu beslemesi gerekiyor. Yeraltı suyunu beslemeyip Düden’e akıtıldığı için insanlar sondajı kullanarak ürün elde etmeye çalışıyorlar. Bu da ekstra elektrik maliyeti demek. Kaldı ki yeraltı suyu stratejik öneme sahiptir. Yeraltı sularımız hızla tükeniyor. Bir an önce bu sularımız yeraltı suyuna kazandırılmalıdır. Yetkililerden buradan gerekeni yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

“SUYA İHTİYACIMIZ VAR”

Elmalı ilçesi Yakaçiftlik Mahalle Muhtarı Volkan Aktaş ise, “Yıllardır burada bir çözüm üretilsin devlet bir şeyler yapsın diye uğraşılıyor. Suya ihtiyacımız var. Kanalımızda şu anda su yok. Burada ki su da Düden’e gidiyor. İlgilenmiyorlar ve hep geçiştiriliyor. Çözüm istiyoruz” dedi.

 

Haber: Fadime YİĞİT


 

 

Editör: TE Bilisim