Pediatrist Dr. Aysel Açıkgözoğlu, aşırı sıcakların devam ettiği bu günlerde özellikle 5 yaş altı çocuklar ve bebeklerin güneş çarpması riskinin yüksek olduğunu belirtti.
Açıkgözoğlu, ebeveynlerin hem dikkatli olmaları gerektiğini hem de doğru ilk yardım yöntemlerini bilmeleri gerektiğini vurguladı. “Sıcak çarpması olan çocukta ilk yapılması gereken vücut ısısının düşürülmesidir. Ancak soğuk suya daldırma yöntemini titremeye ve ajitasyona neden olduğu için mecbur kalmadıkça tavsiye etmiyoruz” dedi.
Güneş Çarpması Belirtileri ve Risk Grupları
Dr. Aysel Açıkgözoğlu, güneş çarpması vakalarında artış yaşandığını ifade etti. Güneşin en dik geldiği saatler olan 11.00-15.00 arasında güneşe çıkılmaması gerektiğini belirten Açıkgözoğlu, sıcak çarpmasının bebekler, çocuklar, yaşlılar ve kronik rahatsızlığı olan kişilerde en fazla etkili olduğunu hatırlattı. Güneş ışınlarının vücutta terleme ve sıvı kaybına neden olarak kan basıncını düşürdüğünü ve ultraviyole ışınlarının beyin merkezlerini etkilediğini söyledi. Güneş çarpması belirtileri arasında vücut ateşinin yükselmesi, terlemede değişiklikler, ciltte kuruluk, kızarıklık, kusma, bulantı, nabız yükselmesi, halsizlik, baş ağrısı, baş dönmesi ve sersemlik hali yer almaktadır.
Sıcak Çarpmasında İlk Yardım Uygulamaları
Açıkgözoğlu, sıcak çarpması durumunda yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
Vücut ısısını düşürmek: Bebeğin ve çocuğun kıyafetlerini çıkarın ve oda ısısını düşürmek için klima veya fan kullanın.
Ilık Su Uygulamaları: Ilık su ile ıslatılmış bezler ile koltuk altlarına, kasıklara ve alına uygulama yapın. Ayrıca ılık su püskürtün.
Sıvı Tüketimi: Bilinci açık ise su veya tuzlu ayran içirin. Bilinci kapalı bir çocuğa ağızdan sıvı vermeyin ve hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Güneş Çarpmasına Karşı Alınacak Önlemler
Dr. Açıkgözoğlu, güneş çarpmasına karşı alınacak genel önlemleri de paylaştı:
Sabah 10’dan Önce Güneşlenme: Bebek ve çocukların sabah 10’dan önce çıplak tenle güneşlenmeleri sağlanabilir.
Gölge ve Koruyucu Giysiler: Dışarı çıkarken gölge yerler tercih edilmeli, şapka kullanılmalı ve pamuklu, ince, açık renkli giysiler tercih edilmelidir.
Sıvı Tüketimi: Yeterli sıvı tüketimi sağlanmalı ve gün içinde ılık duş alınmalıdır.
Kapalı Arabalarda Risk
Açıkgözoğlu, yaz aylarında kapalı arabaların içinin hızla ısındığını hatırlatarak, küçük çocukların kapalı arabada yalnız bırakılmasının büyük risk taşıdığını belirtti. “Araba camları çatlamış veya gölgede olsa bile, sıcak havalarda bir kişiyi park edilmiş bir arabada bırakmak güvenli değildir. Park ettiğinizde arabanın kilitli olduğundan emin olun” dedi.