Huzursuz bağırsak sendromunu tanımlayan Dahiliye Uzmanı Dr. Abdulvahap Doğan, kendini karın ağrısı, karın şişkinliği ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklikler (kabızlık ya da ishal) ile gösteren fonksiyonel bir bağırsak hastalığı olduğunu söyledi. Doğan, huzursuz bağırsak sendromunun kadınlarda erkeklere oranla daha sık görüldüğünü ifade etti.
Huzursuz Bağırsak Sendromu Neden Olur?
Dahiliye Uzmanı Abdulvahap Doğan şunları söyledi:
"Huzursuz bağırsak sendromunda, hastanın şikayetlerini açıklayacak yapısal veya biyokimyasal bir anormallik tespit edilmez. Tanı koymadan önce, özellikle inflamatuar bağırsak hastalıkları ve çölyak hastalığı gibi hastalıkların dışlanması önemlidir. Hastalığın kesin nedeni bilinmemekle birlikte, klinik çalışmalar ve deneyimler stres, yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıklarının hastalığın ortaya çıkmasında etkili olduğunu göstermektedir."
Huzursuz Bağırsak Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Tanı konan hastalarda tedavinin, şikayetlerin ön planda olduğu duruma göre şekillendiğini belirten Dr. Doğan, "Liften zengin beslenme özellikle önerilir. Karın ağrısı şikayeti olan hastalarda spazm çözücü ilaçlar kullanılırken, kabızlık ön planda ise bağırsak yumuşatıcı ve bağırsak hareketlerini artırıcı ilaçlar verilir. İshal şikayetlerinde ise bağırsaktan emilmeyen antibiyotikler ve bağırsak hareketlerini azaltıcı ilaçlar tercih edilmelidir." dedi.
Huzursuz Bağırsak Sendromuna Karşı Ne Yapılmalı?
Dr. Abdulvahap Doğan, stresin hastalıkla doğrudan ilişkisi olduğu için hastaların stresten uzak durmaları gerektiğine dikkat çekerek, "Gerekli durumlarda antidepresan ilaç desteği sağlanır. Sigaradan uzak durmak, kafein alımını azaltmak, düzenli beslenmek, düzenli uyumak ve egzersiz yapmak da hastaların şikayetlerinin azalmasına katkıda bulunur." şeklinde konuştu.