Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Galeriler Ekonomi Isparta'nın mor bahçelerinde lavanta yağı üretimi başladı

Isparta'nın mor bahçelerinde lavanta yağı üretimi başladı

Isparta'nın turistik değerlerinden biri olan lavanta bahçeleri, lavanta yağı üretimiyle de dikkat çekiyor. Başta kozmetik sektörü olmak üzere birçok alanda kullanılan lavanta yağı, köylüler tarafından geleneksel yöntemlerle üretilmeye başlandı. 60-65 kilogram lavantadan elde edilen 1 kilogram lavanta yağının bu yıl 500 ile 600 lira arasında satılması bekleniyor.

Isparta'nın mor bahçelerinde lavanta yağı üretimi başladı 1
/ 7
Isparta'nın Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyü, lavanta bahçeleri ve ürünleriyle öne çıkıyor. 
Isparta'nın mor bahçelerinde lavanta yağı üretimi başladı 2
/ 7
Türkiye'nin lavanta üretiminin yaklaşık yüzde 90'ını karşılayan Kuyucak, 'Lavanta Kokulu Köy' olarak biliniyor ve burada hummalı bir lavanta yağı üretimi yapılıyor. 
Isparta'nın mor bahçelerinde lavanta yağı üretimi başladı 3
/ 7
Elde edilen lavanta yağı, kozmetik başta olmak üzere farklı sektörlerde kullanılmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.
Isparta'nın mor bahçelerinde lavanta yağı üretimi başladı 4
/ 7
Bu yıl lavanta yağının kilosunun 500 ile 600 lira arasında satılması bekleniyor.
Isparta'nın mor bahçelerinde lavanta yağı üretimi başladı 5
/ 7
Kuyucak Köyü Muhtarı İsmail Tezcan, köyde yaklaşık 5 yıldır lavanta yağı üretimi yaptıklarını belirtti. İsmail Tezcan, '70 yıldır aileden kalma lavanta üretimimiz var. Bu yıl lavantalar mevsim normallerine göre 20 gün erken geldi ve yağışlardan sonra grileşmeye başladılar. Hasatları üç şekilde değerlendiriyoruz: Kuru çiçek alıyoruz, demet olarak çiçekçilere sunuyoruz ve yağını çıkartıyoruz' dedi.
Isparta'nın mor bahçelerinde lavanta yağı üretimi başladı 6
/ 7
Tezcan, bu yıl yaklaşık 500 kilogram lavanta yağı rekoltesi elde etmeyi planladıklarını söyledi. '280-300 kilogram kapasiteli kazanlarımızda günlük iki buçuk üç ton lavanta işleme kapasitemiz var. Üç ton lavantadan günlük 50-55 kilogram yağ elde ediyoruz' dedi. Lavanta yağı fiyatlarının 550-600 TL civarında olduğunu belirten Tezcan, bu rakamların yurt dışı bağlantılarına göre değişebileceğini ekledi. Lavanta yağı üretiminin, sıcaklıkların yüksek olması nedeniyle bu yıl daha düşük olduğunu ifade etti.
Isparta'nın mor bahçelerinde lavanta yağı üretimi başladı 7
/ 7
Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, lavantanın turizme ve ekonomiye katkı sağladığını belirtti. Selçuk, 'Lavanta yağları parfümeri sanayinde kullanılmak üzere büyük şehirlere ve Hollanda, Belçika, Fransa gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Lavantalar, Haziran-Temmuz aylarında görselliğiyle dikkat çekiyor ve yerli-yabancı turistleri ağırlıyor. Hasat sonrası ise ülke ekonomisine katkı sağlanıyor' şeklinde konuştu.
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
ŞOK 'ta Dev İndirim! İşte İndirimli Ürünler Listesi

ŞOK 'ta Dev İndirim! İşte İndirimli Ürünler Listesi