Bu hafta yazımda, her yıl en az bir kere gün yüzüne çıksa da, her defasında halı altına süpürülen bir konudan bahsetmek istiyorum.

Botanik, zooloji, ekoloji ve çevre biyolojisi, sitoloji, endokrinoloji, mikrobiyoloji, moleküler biyoloji, genetik, embriyoloji, biyokimya, biyoteknoloji, anatomi, toksikoloji ve daha sayamadığım birçok doğa bilimleri alanında çalışan,

Yaşam bilimlerinin temelini oluşturan ve birden fazla alt disiplinden oluşan bir meslek grubu,

Tahmin edebildiniz mi?

Kafanızı pek karıştırmadan sorunun cevabını vermek isterim:

Biyolog…

Peki, Biyolog ne iş yapar? Meslek tanımı nedir? Bu kadar geniş çalışma alanına sahip bir mesleğin, neden tanınırlığı bu kadar az?

Türkiye Biyologlar Derneği Raporu'na göre, biyolog, üniversitelerin lisans eğitimi veren fen/fen-edebiyat fakültelerinin biyoloji, moleküler biyoloji ve genetik bölümlerinden mezun olan; tüm canlıları, canlıların birbirleri ve çevreleri ile olan etkileşimlerini, bilimsel yöntemlerle inceleyen, bu yöntemler sonucunda elde ettiği verileri eğitim, tarım, orman, sağlık, çevre, gıda, endüstri, biyoteknoloji, nanobiyoteknoloji, doğal kaynakların yönetimi ve ekoloji alanlarında araştıran, inceleyen, analiz eden, üreten ve kontrol eden, denetleyen, uygulayan ve uygulatan, bu sonuçları rapor halinde sunan meslek mensubudur.

Bu teknik tanımların dışında bilim felsefesi yönünden ise,

Biyologlar, canlıların yapısını, fonksiyonlarını, ekolojik rolünü ve evrimsel geçmişini inceleyerek, insanların hayatını daha iyi anlamasına ve koruma çalışmaları yapmasına yardımcı oluyorlar.

Küresel ısınma, atmosferdeki sera gazlarının artmasına ve iklimin değişmesine neden olan bir olgudur ve biyologlar, bu değişimin etkilerini çeşitli canlılar üzerinde inceleyerek, hangi canlıların ve ekosistemlerin daha dirençli olduğunu ve hangilerinin zarar göreceğini öğreniyorlar. Böylece, küresel ısınma ile mücadele etmek için etkili çözümler üretebiliyorlar.

Ayrıca, biyologlar, doğal kaynakların yönetimini ve korunmasını inceleyerek, çevresel kirliliğin etkilerini azaltmaya ve doğal kaynakların sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağlamaya çalışıyorlar. Böylece, gelecek nesillere daha temiz ve sağlıklı bir dünya bırakabilmesine olanak tanınıyor.

Sonuç olarak, biyologlar, doğa bilimleri alanında önemli bir rol oynuyorlar. Onların çalışmaları, insanların hayatını ve çevreyi anlamasına ve koruma çalışmaları yapmasına yardımcı oluyor. Bu nedenle, biyologların çalışmalarına ve mesleğine verilen önemin artması gerekmektedir.

Pandemi dönemiyle beraber değerini en çok bilmemiz gereken biyologlar neden çalışma sahalarında değil? Atama sayıları her yıl neden 10'u geçmiyor?

 Oysaki 2017 yılında "Temel ve Yer Bilimleri seçen öğrencilere burs teşviki" başlıklı kampanyalar yapılmıştı. Yapılan kampanyaların devamlılığı gelmediği gibi, her yıl yaklaşık 7,000 mezun veren biyoloji bölümü öğrencileri büyük bir hüsranla yüz üstü bırakılmaktadır. Ülkemizde her ne kadar değerleri bilinmese de, bilimin her alanında, yaşayan her şeyin yaşamsal süreçlerini araştıran biyologlar, yasal güvence altına alınmış "meslek tanımlarını" almak için uzun yıllardır büyük çabalar sarfetmektedirler. Biyolojinin en çok ihtiyaç duyulduğu şu günlerde, gelişmiş ülkelere kıyasla, ülkemizde biyolojiye verilen önem oldukça az. Ekolojik sorunlar ve viral hastalıkların arttığı

21. yüzyılda, biyologsuz olmaz diyebilmeliyiz. Biyologlar, 16 Nisan Biyologlar Gününü meslek tanımını almış olarak kutlamak istiyor…