Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Asayiş Diyarbakır'ın Çınar İlçesindeki Yangınla İlgili Bilirkişi Raporu Tamamlandı

Diyarbakır'ın Çınar İlçesindeki Yangınla İlgili Bilirkişi Raporu Tamamlandı

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde 20 Haziran’da başlayan yangının elektrik tellerinden kaynaklanmadığı, bilirkişi raporu ile doğrulandı. Rapor, yangının sebebinin elektrik direkleriyle ilişkili olmadığını ve olayla ilgili detaylı incelemelerin yapıldığını ortaya koyuyor.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Diyarbakır'ın Çınar İlçesindeki Yangınla İlgili Bilirkişi Raporu Tamamlandı
KAYNAK: İhlas Haber Ajansı

Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde 20 Haziran'da başlayan ve rüzgarın etkisiyle hızla yayılan yangınla ilgili olarak, Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan bilirkişi raporu tamamlandı. 

Yangının ardından başlatılan incelemelerde, elektrik direği ve tellerinin yangına sebebiyet verecek herhangi bir iz ve emare taşımadığı belirtildi.

iz bulunmadı

20 Haziran Perşembe günü başlayan ve 15 kişinin hayatını kaybetmesine yol açan yangının çıkış sebebi üzerine hazırlanan raporda, Çınar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Haziran ayında hazırlanan ön rapor yetersiz bulunmuş ve ikinci bir bilirkişi heyeti oluşturulmuştu. 14 Ağustos 2024 tarihinde tamamlanan raporda, yangının elektrik tellerinden kaynaklı olduğuna dair herhangi bir iz bulunmadığı ifade edildi.

Elektrik Direği ve Telleri İnceleNDİ

Bilirkişi raporuna göre, yangının başladığı iddia edilen nokta ile elektrik direği arasında yaklaşık 7-8 metrelik bir mesafe olduğu ve direğin çevresinde herhangi bir yanma izine rastlanmadığı belirtildi. Elektrik direği üzerinde yapılan incelemelerde, direğin izolatörlerinin ve konsolunun yangın sonrası herhangi bir değişiklik yapılmadığı, ayırıcı kontağın enerjisiz olduğu ve ark izine rastlanmadığı tespit edildi.

Elektrik Tesisatının Durumu

Raporda, demir direğin üzerindeki kabloların sağlam olduğu, sigorta yerine tel bağlandığı ve telin ısınarak kopmadığı belirtiliyor. Ayrıca, yerde bulunan tel parçasının iletken olmayan çelik gergi teli olduğu ve sigorta teli yerine kullanılamayacağı ifade ediliyor. Diğer bir parça ise mesnet izolatörlerini havai hat iletkenlerine bağlamak için kullanılan sıkı bağ parçası olarak tanımlanıyor ve yanmasının yangına neden olabilecek bir unsur olmadığı vurgulandı.

Enerji Durumu ve Vatandaşın Katkıları

Raporda, yangının çıktığı iddia edilen direğin üç yönlü bağlantısının olduğu, iki yönde enerjinin bulunmadığı ve tel sarılı iletkenin enerjisiz olduğu belirtiliyor. Köksalan köyünde tarımsal sulama amacıyla enerji alan Veysi Buğdaycı isimli vatandaşın, olay anından önce trafoyu direkten söktüğü ve bu nedenle enerjisiz iletken telin ark yaparak yangına neden olmasının mümkün olmadığı ifade edildi. Ayrıca, sökülen sayacın değerlerine bakıldığında, 29 Temmuz 2024 tarihinde enerji verilmediği tespit edildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Afganistan Yönetimi M Çiçeği Virüsüne Karşı Uluslararası Yardım Talep Etti

Afganistan Yönetimi M Çiçeği Virüsüne Karşı Uluslararası Yardım Talep Etti