Afet ve Acil Durum (AFAD) Antalya İl Müdür Yardımcısı Perihan Akbaş Kayhan, yaptıkları bir ankette Antalya’da ilk sırada meteorolojik afetlerin (sel, su baskını, hortum) belirterek, afet duyarlılığı en yüksek şehirlerden biri olduklarının altını çizdi. 19 ilçenin afet rehberinin hazır olduğunu belirten Kayhan, ”Şehrimizde bir afet olması halinde 181 bin vatandaşımıza çadır ve konteynerkentte barındırabilecek bir kapasiteye sahibiz. Bin 136 olan acil toplanma alanı sayısını 2 bine çıkardık” dedi.
Antalya Kent Konseyi tarafından 21. Yüzyılda Antalya Çalıştayı'nın,"Afet Yönetimi ve Bilinci" başlıklı oturuma, Afet ve Acil Durum(AFAD) Antalya İl Müdür Yardımcısı Perihan Akbaş Kayhan katıldı.
Kayhan, Antalya’nın jeolojik ve iklim özelliklerinden kaynaklı olarak; sel, su baskını, fırtına, hortum gibi afetlerin çok sık yaşandığına dikkat çekti.
"68 Tane Yer Heyelan ve Kaya Düşmesi Nedeniyle Boşaltıldı"
Kaya düşmesi ve heyelanla ilgili kentin çok sıkıntılı alanları olduğunu dile getiren Kayhan, “Birçok insanın bilmediği Kumluca, Konyaaltı’nın üst kotları, Alanya gibi heyelan sorunu yaşayan bölgelerimiz var. Kaya düşmesiyle ilgili Gazipaşa, Gündoğmuş, Alanya’nın üst kotları, Korkuteli ve Elmalı’da sıkıntılı alanlarımız var. 68 tane kaya düşmesi ve heyelan alanı olarak boşaltılan yerlerimiz var. 2021’deki orman yangını şehir merkezine girmeye başlayınca, yangına müdahale eden değil, koordinasyon ve sonrasında iyileştirme çalışmalarını yapan bir kuruluşuz. Manavgat yangının da 65 köyde, bin 300 ev yandı. Konutların hepsi yapıldı. Sadece Alanya’da Bayır Mahallesi’ndeki vatandaşların evlerinin inşaatı devam ediyor. Manavgat orman yangını herkes için bitti ama bizim çalışmalarımız devam ediyor.” diye konuştu.
Kayhan, Antalya’da her çeşit afetinin olduğunu ve hepsine AFAD olarak müdahale etmekle yükümlü olduklarının altını çizdi.
"19 İlçede Riskli Alanlar Belirlendi"
Antalya’nın 19 ilçesindeki dağ ve tepelerde incelemelerde bulunduklarını ve haritalandırma yaptıklarını kaydeden Kayhan,“Toplamda bin 35 tane heyelan, 990 tane kaya düşmesi, 122 tane çığ alanı tespit edildi ve harita üzerine işlendi. Bütün veriler, tüm belediyelere dağıtıldı. Bundan sonra yapılacak imar planlarında veya yerleşim alanlarının belirlenmesinde, bu haritanın kullanılmasını istedik. Riskli ve tehlikeli alanlarda yapılaşmaya müsaade edilmemesini ve imar planlarının verilmemesini belirttik.” dedi.
"Halk Birinci Tehlike Olarak Meteorolojik Olayları Görüyor"
Antalya’da kurumların ve yaşayanların afete bakış açısı, önceliklerinin ne olacağı üzerine bir anket yaptıklarını aktaran Kayhan, “Birinci sırada hidrolojik meteorolojik (sel,su, fırtına, hortum) afetler çıktı. İkinci sırada orman yangını, sonra kütle hareketleri ve en sonda deprem yer aldı. Antalya’da yaşayanlar depremi bir risk olarak görmüyorlar. Bu şehir büyük bir deprem yaşamadığı için bir ilişkileri yok. Bunu tehlike olarak görmüyorlar. Diğerlerine dair bilgi birikimi ve yaşanmışlıkları var.” dedi.
"Afet Duyarlılığı En Yüksek Şehirden Birisiyiz"
İl Afet Müdahale Planı’nı 2015 yılından beri yaptıklarını ve her sene güncellediklerini işaret eden Kayhan, “Antalya’dan 29 bin 454 personelin görevlendirildiği, 126 kuruluşun çalıştığı ve her sene düzenli olarak 3 tatbikatın yapıldığı plandır. Antalya olarak 81 il içinde, afet ile kurum ve kuruluş açısından değerlendirdiğimizde, afet duyarlılığı en yüksek şehirlerden birisiyiz. Bu şehirdeki kamu ve kuruluşlarının hiçbir afet sırasında,“ Yok kardeşim ben buraya gelmem, bu işi yapmam, bunu getirmem’ demez. Duyarlılık artık bu şehirde oluşmuş durumda. Seneler içinde bu seviyeye geldik. O yüzden bu durum, Antalya için çok büyük bir kazanımdır. Kimsenin hakkını da yemeyiz. Bunu Manavgat yangını, Kumluca ve Kepez’deki sellerde gördük. Bu tek başına AFAD’ın altından kalkabileceği bir durum değil.” ifadelerine yer verdi.
"Acil Toplanma Sayımız 2 Bine Çıktı"
Kayhan, amaçlarının tamamen müdahaleyi planlamak olduğuna vurgu yaparak, “Kim ne iş yapacak, hangi kurumun sorumluluğu nedir, nerede başlar, nerede biter, iş makinesi, yol, alt yapı kimindir, müdahaleyi kim yapar, personeli kim yatırır, yemeği kim verir, bunun üzerine yapılan bir planlamadır. Antalya’da bu, her afette tıkır tıkır işliyor. Afet sonrası acil toplanma alanı bin 136’dır. Toplanma alanları belirleme sorumluluğu, İl Jandarma Komutanlığın da bunu ilçe belediyeleriyle birlikte yapıyor. Toplanma alanları belirlenirken köy merkezlerinde belirleme yapılmamış, şimdi mahalle olan köy yerleriyle birlikte bu rakam sene sonuna kadar 2 bine çıkıyor.” şeklinde konuştu.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Antalya İl Müdür Yardımcısı Perihan Akbaş Kayhan, kentin barınma konusunda çok şanslı olduğuna değinerek, bir çok kamu tesisi ve otel olduğuna dikkat çekti.
19 ilçede toplamda 39 barınma alanının belirlendiğine vurgu yapan Kayhan, “Bunların her birinin alt yapısı, ulaşımı hazır durumda. Allah korusun ama şehrimizde bir afet olması halinde 181 bin vatandaşımıza çadır ve konteynerkentte barındırabilecek bir kapasiteye sahibiz. Ama çadır ve konteynerkent kurmadan kamu tesisi ve otel kapasitemizle yaklaşık olarak 640 bin vatandaşımızı barındırabilecek durumdayız. Buda yaklaşık Antalya nüfusunun yarısına tekabül ediyor. 6 şubat depremlerinden sonra kente 300 bin afetzedeyi otel ve kamu tesislerinde barındırdık. O nedenle barına problemimiz yok.” dedi.
Kayhan, İstanbul ilinde yaşanacak olası bir afette, oradan tahliye yapılacak ilk il konumunda olduklarını belirtti.
"19 İlçenin Afet Rehberi Hazır"
Antalya’nın başından sonuna 680 kilometre genişliğinde büyük bir kent olduğunun altını çizen Kayhan, “Deprem sonrasında çıkan yasayla Antalya Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanını ilk atayan belediyedir. İlçe belediyeleri de şube müdürlükleri açtılar. 19 ilçenin afet işleri şube müdürü var. Hepsi ile iletişim halindeyiz. 19 ilçenin afet ilçe rehberliği hazır. Herhangi bir ilçemizde bir afet anında, merkezden o ilçeye varana kadar o ilçe kendi kendini yönetebilecek seviyeye geldi.” ifadelerine yer verdi.
"90 Arama Kurtarma Teknisyenimiz Mevcut"
Antalya’da AFAD’ta 90 arama arama kurtarma teknisyeni olduğunu kaydeden Kayhan, “Birlik Müdürlüğüz. Ancak bu kapasite yetersiz, 6 Şubat depremlerinden Türkiye’de 100 bin arama kurtarma teknisyeni eğitimi projesi başladı. Bu kapsamda 68 grup eğitiminde BİN 818 arama kurtarma personeli eğittik. Bu arkadaşlar bir deprem olduğu anda AFAD ile birlikte sahaya girip arama kurtarma yapabilecek seviyedeler.” dedi.
"Antalya'da 2 Bin AFAD Gönüllüsü Var"
Toplum olarak afetleri çok çabuk unutulduğundan yakınan Kayhan, “O nedenle toplumun her kesiminin artık bu ülkenin afet ülkesi olduğunu kabullenmesi gerekiyor. Deprem ülkesi değil afet ülkesiyiz. Kış geldiği zaman her gün bir yerde afet haberi görürsünüz. Bu kadar sık afet yaşayan bir ülke olarak vatandaşların da bilinçlenmesi gerekiyor. Gönüllük sistemine çok inanıyoruz ve güveniyoruz. Antalya’da AFAD gönüllüsü olarak çalışacak olan yaklaşık 2 bin kişi var.” açıklamasında bulundu.