TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca başkanlığında bir araya geldi. Toplantıda dün gece geçirdiği kalp krizi nedeniyle yoğun bakıma alınan Sırrı Süreyya Önder’e geçmiş olsun dilekleri iletildi. Gezi Parkı Davası kapsamında 2022 yılında tutuklanan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay, 14 Mayıs 2023 genel seçimlerinde milletvekili seçilmesine rağmen tahliye edilmemişti.
Kurul’da Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesi hakkındaki Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararı okundu. Kararda milletvekilliğinin düşürülmesinin yok hükmünde olduğu ifade ediliyor. Kararın deklare edildiği esnada AK Partili ve CHP'li milletvekilleri arasında gergin anlar ortaya çıktı.
Can Atalay Süreci Nasıl İlerlemişti?
Avukat Can Atalay, 2019 yılında Gezi Parkı eylemlerine destek veren Taksim Dayanışması'nın avukatlığını üstlendiği için tutuklanmış ve Gezi Parkı Davası'nda "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs suçuna yardım" suçlamasıyla 18 yıl hapis cezası almıştı. Cezası, Yargıtay tarafından onanmış ve 25 Nisan 2022'de kesinleşmişti. Atalay, 14 Mayıs 2023'te yapılan genel seçimlerde Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) Hatay milletvekili seçildi ancak, milletvekili seçilmesine rağmen Silivri Cezaevi'ndeki tutukluluğu devam ediyor. Atalay'ın milletvekilliği, Yargıtay tarafından düşürülmüş ve Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) verdiği hak ihlali kararına rağmen tahliye edilmemiştir.
“Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir”
TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, konuşmasına Sırrı Süreyya Önder’e geçmiş olsun dileklerini ileterek başlarken konuşmasından en çok kendisinin mutluluk duyacağını sözleri arasına ekledi. Egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğunu vurgulayan Karaca, “Önümüzdeki hafta Ulusal Egemenlik Haftası'nı hep birlikte bu Mecliste bir araya gelerek konuşacağız ve o gün millet egemenliğinin, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu, milletin bu egemenlik hakkını belirli süre için seçtiği biz ve siz sayın milletvekilleri aracılığıyla kullanması yönündeki düzenlemeyi hepimiz bir kez daha hatırlamak durumundayız” ifadelerini kullandı.
Hatay halkının iradesiyle seçilmiş Hatay Milletvekili Can Atalay’ın, Anayasanın 6'ncı maddesine aykırı bir şekilde görevini ifa edemediğini belirten Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Düzenlenmiş olan ve kayıtsız şartsız egemenlik hakkını burada temsil etmek üzere seçtiği, sayın milletvekili arkadaşımızın seçildiği günden bu yana burada o üzerine aldığı görevi ifa edemediği, bu nedenle bunun egemenlik hakkının kullanımında Anayasaya ve hukuk düzenine uygun olmadığı defalarca dile getirildi. Bu nedenle anayasamızın 153'üncü maddesine göre Anayasa Mahkemesi kararları başta yasama organı olmak üzere tüm kurum ve kuruluşları bağlayıcı olduğu aşikar olması ve amir hüküm olması hasebiyle bugün Anayasa Mahkemesi kararının Milli Egemenlik Hatfasına girdiğimiz bu süreçte hüküm kısmını bir kez daha hatırlatmak bakımından okunmasına karar verdim ve bu hüküm kısmını Sayın Katip üye arkadaşıma okutuyorum."
Karar Okunduğu Esnada Gerginlik Çıktı
Konuşmanın ardından CHP'li Katip Üye Sibel Suiçmez tarafından Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliği düşürülen Can Atalay ile ilgili "milletvekilliğinin düşürülmesi işleminin yok hükmünde olduğu"na ilişkin hak ihlali kararı seslendirildi. Karar deklare edildiği sırada, Başkanlık Divanı'ndaki AK Partili üye Mersin Milletvekili Havva Sibel Söylemez yerinden kalkarak Genel Kurul'dan ayrıldı. Yerine ise salonda bulunan CHP'li Katip Üye Elvan Işık Gezmiş geçti.
Karar okunduğu esnada bazı AK Partili milletvekilleri Genel Kurul Salonu'nu terk ederken kararın okunmasının ardından CHP'li milletvekilleri alkışladı. AK Partili Grup Başkanvekili Leyla Şahin Usta ile bazı AK Partili milletvekilleri "Bu yaptığınız çok yanlış" diyerek tepki gösterdi. AK Partili ve CHP'li milletvekilleri arasında gerginlik yaşandı.