Antalya Kent Konseyi’nin 21. Yüzyılda Antalya Çalıştayları kapsamında, ‘Rota: Sanat Şehri Antalya’ oturumu Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
Programın açılışında konuşan Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, kentin planlamasını, çevre sorunlarını, işgallerini konuştuklarını belirterek, şehrin kültür ve sanat politikalarının önemli olduğunun altını çizdi.

SEYİRLİK DEĞİL SANAT ŞEHRİ OLSUN

Kültür ve sanat politikalarının bir kent için çok önemli olduğunun altını çizen Kurt,“ Toplumun her kesimine ışık veren sanatçılara ve gençlerin sanata yönlenmesine ihtiyacımız var. Ülkenin ve kentin bir sanat politikası olmalıdır. Sanat kişilerin ruhunu besler ama kültür ise bir toplumun kimliğini oluşturur. Kimliğimizi oluşturan kültürümüzü çok iyi bilmemiz gerekir. Hızla göç aldığımız kentte kaybettiğimiz değerlerin farkındayız bunların kaybolmaması için ve geri dönüşümünün sağlanması konusunda katkı vermek durumundayız.  Bu şehir sadece bir seyir şehri değil. Bu kent aslında kültür ve sanatın merkezi, tüm dünyaya örnek teşkil edebilecek bir potansiyele sahip. Bugün turizmi, tarımı diyoruz. Ama bir sanat turizmini bu şehrin çok rahat başarabileceği her türlü koşula sahiptir.”diye konuştu.

YÖNETİMLERİ TAKİP EDECEĞİZ

Yönetimlerin gündemini oluşturmak ve bu şehrin kültür ve sanat politikasını belirlemek için çalışacaklarını ifade eden Kurt,“ Ulaşamadığımız her kesime ulaşmak planlar yapacağız. Her kesimin görüşleriyle şekillenen kültür ve sanat politikası için her türlü göreve bilince hazırız. Yönetimden bunu bekliyoruz. Alınan kararların hayata geçmesi için ısrarcı ve takipçisi olacağız. Bu şehre sanatın ışığını yansıyacak” ifadelerine yer verdi.

ANTALYA’NIN SANAT POTANSİYELİ VAR

Koç Üniversitesi Sunan İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nden Burcu Topkaya Şeneren, Kalaeiçi’ndeki merkezleriyle Antalya’nın kültür ve sanatına katkı vermeye çalıştıklarını kaydetti.

Kaleiçi’nde Eğlencenin Adı: Ayyaş Meyhane Kaleiçi’nde Eğlencenin Adı: Ayyaş Meyhane

Antalya'da Kültür ve Sanat Turizmi Olmalı

Antalya’nın kesinlikle bir turizm ve tarım kenti olduğunun altını çizen Şeneren, “ Kaleiçi Antalya’nın gözbebeği ama açık hava merkezi gibi tanımlayabilir miyiz? Festivaller yerel yönetimlerce yapılıyor. Antalya’nın sanat merkezi olarak anılmasının önündeki en büyük engel bizler, insanlar, kurumlarız. Türkiye’nin 2023 verilerine göre sanat eseri antika eser ihracatı 13.7 milyon dolar. 5 üniversitede 87 bin 968 öğrenci varlığımız var. Ören yerleri toplam ziyaretçi sayısı daha çok yabancı ağırlıklı malesef daha kısıtlı kalmış. 315 bin kadar ziyaretçi sayısı var devlet tiyatrolarının. Kentin nüfusunun yüzde 15’i sanatsal etkinliklere katılımı var. Potansiyeli var arttırılabilir.”dedi.

Muhabir: İsa AKAR