Antalya'da kayıt dışı emlakçıların sayısı 10 bine ulaştı. Kayıt dışı emlakçıların ev kiralarını artırdığını belirten Antalya Emlakçılar İş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası Başkanı İsmail Çağlar, "Bu kişiler konut sahibine evi 15 bin liraya kiraya vereceğini söylüyor, fakat 20 bin liraya kiralıyor. Kalan 5 bin lirayı kendilerine alıyorlar" açıklamasını yaptı.
"Ev Sahibine 15, Kiracıya 20 Bin"
Antalya Emlakçılar İş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası verilerine göre; Antalya'da vergisiz çalışan emlakçı sayısı 10 bin olurken bunların 4 binini yabancı uyruklular oluşturuyor. Kayıt dışı emlakçıların, odaya kayıtlı emlakçıların işine engel olduğunu belirten Başkan İsmail Çağlar, “Emlakçıyım diye gezen ve vergisi olmayan kişilere ayakçı diyoruz. Esnafımızın cebindeki parayı çalıyorlar. Esnafımız aynı zamanda eksperdir. Evin değerini de ölçer. Fiyatın ne kadar olduğunu çıkarırlar. Ama bu ayakçılar konut sahibine evi 15 bin liraya kiraya vereceğini söylüyor, fakat 20 bin liraya kiralıyor. Kalan 5 bin lirayı kendilerine alıyor. Emlakçılarımızın önüne taş koyuyor" ifadelerini kullandı.
"Hem Ev Sahibini Hem Kiracıyı Dolandırıyorlar"
Antalya'da ev kiralarını kayıt dışı emlakçıların artırdığını belirten İsmail Çağlar şunları söyledi:
"Bu şahıslar ev kiralarının da artmasına neden oluyor. Bu konuda sitelerde sıkıntı yaşıyorduk fakat yeni düzenlemeyle sorunlar ortadan kalktı. Yetkisiz kimse sitelere giremiyor. Vatandaşlar yetki belgesi olmayan kişilerden ne ev alsın ne de kiralasın. Bizim odamıza kayıtlı bir emlakçı böyle bir durum içinde olsa hemen bulur ve gereğini yaparız. Bazı ev sahipleri, emlakçı zannettikleri kişiye evlerini teslim ediyor fakat o kişiler evi istedikleri gibi kiraya verip istedikleri fiyatı talep edebiliyor. Örneğin bu ayakçılar konut sahibine evi 15 bin liraya kiraya vereceğini söylüyor fakat habersiz şekilde 20 bin liraya kiralıyor. Kalan 5 bin lirayı ise kendilerine alıyorlar. Hem ev sahibini hem kiracıyı dolandırıyorlar."
"Yetki Belgesi Kontrol Edilmeli"
Çağlar ayrıca ev sahiplerinin sözleşme yapacağı emlakçının yetki belgelerini kontrol etmesi gerektiğini kaydederek, “Ev sahipleri mesleki yeterlilik belgesi ile yetki belgesini karıştırabiliyor. Mesleki yeterlilik belgesi parayla alınan bir belgedir. Yetki belgesi Ticaret İl Müdürlüğü'nden alınan bir belgedir. Evrakta Ticaret Bakanlığı logosu yoksa o kişilerden alışveriş yapmayın. Bir diğer tehlike ise evin sahibi farklı, satışı yapan kişiler farklı. Örneğin bir vatandaş evin kendisinin olduğunu söylüyor fakat evi satış esnasında başkasından alıyor. Vatandaş tapu sahibi kimse, parayı oraya göndersin. Bu konuda da birçok şikayet geliyor" şeklinde konuştu.