Hırvatistan, İtalya, Malta, Portekiz, Slovenya ve Yunanistan devlet başkanları “Akdeniz için çağrı” başlıklı ortak bildiride iklim krizinin artık “olağanüstü bir hal” durumuna dönüştüğü belirtti. Özellikle Akdeniz bölgesinde aşırı sıcaklar, seller, yangınlar, çölleşme ile su ve elektrik kesintileri gibi etkilerin ağır biçimde görüldüğü vurgulandı. Bildiride şu ifadeler yer aldı:

“Beklendiği üzere iklim krizi geldi ve patlayıcı boyutlara ulaştı, öyle ki artık ‘olağanüstü bir iklim halinden’ söz ediliyor. Aşırı doğa olayları ekosistemi yok ediyor ve günlük hayatımızı, yaşam tarzımızı tehdit ediyor. Artık kaybedecek zaman yok, siyasi veya ekonomik nedenlerle taviz verecek zaman yok. Harekete geçmek, acil ve etkili adımlar atmak zorundayız. Tüm Akdeniz ülkeleri, koordinasyon içinde hareket etmeli ve iklim krizinin etkilerini durdurmak ve tersine çevirmek için ortak çaba sarf etmelidir.”

6 ülkenin devlet başkanları, “Bu yönde hareket etmek ve bu çabaya yönelik somut politikalar benimsemek hepimizin görevidir. Sadece bugün için değil, çocuklarımızın ve sonraki nesillerin geleceği için de” eylem çağrısı yaptı; bu eylemler arasında “çevre sorumluluğu etiğini” aşılamayı ve kamuoyunu bilinçlendirmeyi de saydı.

Bildiride, “Avrupa Birliği'ne, diğer Akdeniz ülkelerine ve uluslararası topluma bu konuyu siyasi gündemlerinin üst sıralarında tutmaları” çağrısında bulunuldu.

İtalya’da çevre örgütü Legambiente tarafından geçen Haziran’da yayımlanan rapora göre ülkede bu yılın ilk 5 ayında aşırı iklim olayları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 135 arttı. İtalya’da geçen ay da, çok sayıda sıcak hava dalgası alarmı ile şiddetli fırtına ve dolu yağışlarının etkisinde geçti.

Nobel Fizik Ödüllü Giorgio Parisi’nin de aralarında yer aldığı 100 bilim insanı geçen ay sonunda bir ortak çağrıyla iklim değişikliğinin medyada doğru biçimde yer almasını talep etti.

Açık mektupta, “İtalyan medyası hala sıklıkla iklim değişikliği yerine 'kötü hava'dan bahsediyor. Genellikle nedenleri ve çözümleri atlıyorlar. Bu, 2020 baharında SARS-CoV-2 virüsünden veya çözümden, aşılardan bahsetmeden sadece hastaneye kaldırılan veya solunum problemlerinden ölenlerden bahsedilmesi gibi” eleştirisi yapıldı.

İtalyan bilim insanları şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) son raporunda iklim değişikliğinin ana nedenlerinin ne olduğu konusunda çok netti: fosil yakıtların kullanımından kaynaklanan sera gazı emisyonları. Ve öncelikli çözümlerin ne olduğu konusunda da aynı derecede netti: kömür, petrol ve gaz kullanımının hızla sonlandırılması ve yenilenebilir enerjiler yoluyla dekarbonizasyona gidilmesi.”

Buraya kadar sabredip okuduysanız soruya gelebiliriz. Siyaset yapmıyoruz, sadece soruyoruz, Türkiye burada neden yok? Böylesine önemli konuda velev ki yok sayıldık, dünya lideri dediğimiz kişi neden çıkıp “Eyyyyy” diye kükremedi?

Yazı bu kadar…