Medicana Sağlık Grubu'nun Dermatoloji Uzmanı Asiye Yıldız, son dönemde artan uyuz vakalarına dikkat çekerek, klasik tedavilere dirençli vakalardaki belirgin artışa vurgu yaptı. Uzman, uyuz hastalığı hakkında bilgiler verirken, hastalıktan korunma yollarını ve tedavi sürecini açıkladı.

Uyuz Vakalarında Artış

Uyuz hastalığı hem Türkiye'de hem de dünya genelinde son 5-6 yıldır artış gösteriyor. Dermatoloji Uzmanı Asiye Yıldız, 2014-2015 yıllarına kadar haftada 1-2 uyuz hastası başvurusu alırken, son 6-8 aydır poliklinik hastalarının yüzde 30'unu uyuz vakalarının oluşturduğuna dikkat çekti.

Uyuz Hastalığı ve Belirtileri

Uyuz hastalığına dair bilgi veren Uzm. Dr. Asiye Yıldız, hastalığın 'sarkoptes scabi' adlı bir parazit nedeniyle oluştuğunu belirtti. Parazitin deri-deri aracılığıyla bulaştığını ve deride tünel açarak ilerlediğini ifade etti. Deride kaşıntıya neden olan uyuz paraziti, deride tünel açarak kabartılara ve su dolu keselere sebep oluyor. Özellikle gece kaşıntısının belirgin olduğunu söyledi.

Hastalığın Bulaşma Evresi ve Korunma Yolları

Uyuz hastalığının insandan insana yakın temas yoluyla bulaştığını vurgulayan Uzm. Dr. Yıldız, kıyafet, havlu, çarşaf gibi ortak kullanılan eşyaların bulaşma riski taşıdığını belirtti. 15-20 dakikalık yakın temasın bulaşma için yeterli olduğunu ifade etti. El öpme veya tokalaşma gibi kısa süreli temasların bulaşma için risk oluşturmadığını söyledi. Cansız ortamlarda uyuz parazitin 36-48 saat canlı kalabildiğine dikkat çekti.

Tedavi ve Önemli Uyarılar

Uzman, uyuz tanısı alan hastaların doktorunun önerdiği tedaviyi dikkatlice uygulaması gerektiğini söyledi. Aynı evde yaşayan tüm aile bireylerinin ve aynı ortamı paylaşan kişilerin de tedavi olması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, tedavi sonrası bile kaşıntı şikayetlerinin 1-4 hafta devam edebileceğini belirterek, sürekli bulaşma döngüsü oluşmaması için tedavinin doğru ve eksiksiz yapılması gerektiğini vurguladı.

Bu Çorba Kış Aylarının Doğal Antibiyotiği Bu Çorba Kış Aylarının Doğal Antibiyotiği

Uyuz salgınına dikkat! 30 kat hızla yayılıyor Uyuz salgınına dikkat! 30 kat hızla yayılıyor

Editör: Banu Yapar