Son zamanlarda artan kalp krizi vakaları herkesi endişelendirmeye başladı. Kalp krizi vakaları bu kadar artarken herkes bunun nedenini ve nasıl korunacağı konusunda bilgi sahibi olmak istiyor. Artan kalp krizi vakalarını değerlendiren Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yurtdaş, gizli kalp rahatsızlığına dikkat çekerek kritik uyarılarda bulundu.
Kardiyoloji Doktoru Açıkladı
Karadeniz müziğinin sevilen sesi Volkan Konak’ın (58) ani kalp krizi sebebiyle sahnede vefat etmesi, yaklaşık 6 ay önce sanatçı Metin Arolat’ın 52 yaşında yine kalp krizi sebebiyle hayatını kaybetmesinin ardından arasında bilinen "gizli kalp" hastalığı gündeme bomba gibi oturdu. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yurtdaş, gizli kalp hastalığı hakkında bilgi verdi.
Bu Belirtiler Varsa Dikkat
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Yurtdaş, "Bu belirtiler bize gizli kalp rahatsızlığını işaret ediyor. Gizli kalp erken dönemde eğer tanı konulmazsa kendini ani kalp ölümü şeklinde gösterebilir. Böyle bir tablonun görülme riski yüzde 20’dir. Gizli kalp problemi olan her beş hastanın birinde maalesef tanı konulmadığı için ani kalp ölümü ile karşılaşmaktayız" ifadelerini kullandı.
Erken Tanı Önemli
Prof. Dr. Yurtdaş, "Erken tanı burada çok önemli. Erken zaman içerisinde tanı konulursa tedavi süreci de o kadar erken olabilir. Gizli kalp genetik olmaktan öte kişinin şikayetleri hissetmemesi veya tansiyon ve şeker hastalığı gibi durumlarda ağrı hissetmemesinden kaynaklanabilir. Bu hastalara erken dönemde tanı koyulması için mutlaka düzenli olarak doktor kontrolünde muayene olmalarında fayda vardır. Bir kişide gizli kalp olduğunu anlayabilmenin yolu ilk olarak ilgili kardiyoloji uzmanına başvurmasıdır. Yapılacak tetkik ve tahliller sonucunda bu hastalığı teşhis edebiliriz" diye konuştu.
Doktor Uyardı Bu Yaşa Dikkat
Yurtdaş, "Hastaların bazıları ise yaşadıkları karın ağrısı, terleme, lokal el, kol veya çene ağrısı gibi şikayetleri kalp ile ilgisi olmadığını düşünerek önemsemezler. Her yaşta görülebilmesine rağmen esas olarak 40 yaşından itibaren karşılaşmaktayız. Gizli kalp hastalığının tedavisi bu hastalığın tanısını koymakla başlar. Tanı konduktan sonra aşikar kalp hastalığı olarak kabul edip tedaviye başlarız. Öncelikle bir muayene ve sonrasında yapılacak tetkikler ile tanı koyarız. Tanı konduktan sonra mutlaka koroner anjiyografi yaparak kalp damarlarını görüntüleriz ve gerekirse balon ve stent kullanarak tedavi ederiz" dedi.