Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliği denetimleri kapsamında Şenpiliç Gıda Sanayi A.Ş.'ye ait bir üründe halk sağlığını tehdit eden bakteriye rastlandığını açıkladı. Sakarya Söğütlü'de bulunan üretim tesisinden alınan numunelerde, “Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte” adlı üründe L. monocytogenes bakterisi tespit edildi. Bakanlığın resmi açıklamasına göre, 10 Mart 2025 son tüketim tarihli ve “Parti No: 204124” olan ürün, Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği'ne aykırı bulundu. İlgili işletmeye yasal işlem uygulanırken, ürünlerin piyasadan toplatılması kararı alınmıştı. Şenpiliç konuyla ilgili kamuoyu açıklaması yaptı.
Ürünler toplatılıyor
Bakanlık tarafından gönderilen bilgilendirme yazısında, firmaya verilen yasal sürenin dolduğu belirtilerek, "Müdürlüğümüz kontrol görevlileri tarafından, İlimiz Soğucak Mah. 3. Organize Sanayi Bölgesi 6. Yol No:44 Merkez Söğütlü adresinde faaliyet gösteren Şenpiliç Gıda Sanayi Anonim Şirketi unvanlı işletmede yapılan resmi kontrolde "Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte" (STT 10/03/2025 - Parti no: 204124) ürününden numune alınmış olup, söz konusu ürüne yapılan analiz sonucuna göre 'L. monocytogenes' içermesi sebebiyle Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği'ne uygun olmadığı tespit edilmiştir ve üretici işletmeye yasal işlem uygulanmıştır. Söz konusu ürünün toplatılması ile ilgili firmaya tanınmış olan yasal süre bitmiş olup, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 21. Maddesinin 5. fıkrasına aykırılık tespit edildiğinden, aynı kanunun 40. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendi gereğince söz konusu ürünlerin en kısa sürede piyasadan toplatılması gerekmektedir. İl müdürlüğümüzce yapılan denetimlerde söz konusu ürüne rastlanılması halinde gerekli işlemlerin yapılarak Müdürlüğümüzce bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederim." ifadeleri kullanıldı.
Şenpiliç’ten kamuoyu açıklaması
Şenpiliç, gelişmeler üzerine sosyal medya hesapları üzerinden kamuoyuna açıklamada bulundu. 10 Mart 2025 son tüketim tarihli “Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte” ürününde Listeria bakterisi tespit edildiğini doğrulayan şirket, “10.02.2025 tarihinde ileri işlem pişmiş üretim tesisimizden Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından alınmış olan numunede 10.03.2025 son tüketim tarihli "Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte" ürününde. Listeria bakterisi tespit edilmiştir. Bildirim üzerine, dağıtıma çıkmış olan bir parti üründe risk olduğu tespit edilerek aynı tarihte geri çağırma prosedürümüz hızla devreye sokulmuş, söz konusu ürünler tedarik zincirinden toplanarak işletmemize geri getirilmiştir. Toplanan ürünler Sakarya İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün gözetim ve onayı ile akredite bir tesiste imha edilmiştir. O tarihten itibaren, tüm üretim ve kalite kontrol süreçlerimiz gözden geçirilerek, ürün grubumuzda numune alma sıklığı arttırılmıştır ve yapılan analizlerde herhangi bir uygunsuzluk tespit edilmemiştir İlgili parti öncesi ve sonrası akredite bir laboratuvarda yapılan analizlerde olumsuz hiçbir bulguya rastlanmamıştır. Piyasada ilgili partiye ait bir ürün bulunmayıp; tüm üretim süreçlerimiz, hammaddeden son ürüne kadar Gıda Güvenliği Politikamız doğrultusunda titizlikle yürütülmektedir. 50 yıla yakın süredir halkımıza sağlıklı ve güvenli ürünler sunmak için çalışan Şenpiliç olarak, tuketicilerimizin sağlığını etkilemeyecek şekilde derhal tedbir almış olmamıza rağmen, böyle bir endişeye yol açmış olmaktan duyduğumuz üzüntuyü saygıdeğer kamuoyu ile paylaşırız.” İfadelerine yer verdi.