Biontech'in kurucuları Uğur Şahin ve Özlem Türeci, dünyanın ilk korona aşısını piyasaya sürdükten sonra, bu kez pazartesi günü kanser aşısı CARVac'ın ilk çalışma sonuçlarını duyurdu. Habere göre, aşı, tümör büyümesini durdurabiliyor ve bazen tümörleri küçültebiliyor. İşte detaylar:

Laktoz Tolerans Bozukluğu Türkiye'de Daha Sık Görülüyor Laktoz Tolerans Bozukluğu Türkiye'de Daha Sık Görülüyor

Biontech'in Kanser Arayışı

Biontech, 15 yıl önce kansere karşı yeni ilaçlar geliştirmeyi hedefleyerek kuruldu. Şimdi, mRNA teknolojisi temelli CARVac aşısı ile bu hedefe büyük adımlarla ilerliyor.

Aşı Temeli ve Çalışma Prensibi

Aşı, mRNA teknolojisi sayesinde vücudu belirli bir proteini üretmeye yönlendirerek, hücrelerin kendi kendini onarmasını sağlıyor. Bu çalışma, kanser hücrelerine karşı etkili bir mücadele yöntemi olarak dikkat çekiyor.

Çalışma Sonuçları:

  • 44 test denek üzerinde uygulanan dört dozaj seviyesi sonucunda, tümörlerin en az yüzde 30 oranında küçüldüğü görüldü.
  • İki dozaj seviyesinde ise test deneklerinin yüzde 59'unda tümörlerde en az yüzde 30 oranında küçülme sağlandı, ve yüzde 95'inde tümörler stabilize oldu.
  • Dört dozaj seviyesinde başarı oranı biraz daha düşük olsa da, en az yüzde 45'inde tümörlerde en az yüzde 30 oranında küçülme ve yüzde 74'ünde tümörlerin stabilize olduğu gözlendi.

Yan Etkiler ve Hedef

Aşı uygulaması sırasında, 44 test denekten 23'ünde doza bağlı inflamatuar reaksiyonlar görüldü. Çoğunlukla ateş ve düşük tansiyon gibi geçici semptomlar ortaya çıktı. BioNTech, 2030 yılına kadar 10.000'e kadar kanser hastasını tedavi etmeyi hedefliyor.

CAR T Hücresi Tedavisi ve Yeni Yaklaşım

CAR T hücresi terapisi, vücudun kendi savunma sistemini kullanarak tümör hücrelerini hedef alan bir immünoterapi türüdür. Ancak katı tümörlere karşı etkisiz olduğu görüldüğünden, Biontech şimdi mRNA temelli aşıyla yeni bir yaklaşıma geçiyor.

Gelecek Adımlar

Faz 1 ve faz 2 çalışmalarının başarıyla tamamlanmasının ardından, aşının Almanya genelinde onaylanıp onaylanmayacağı ve ne zaman onaylanacağı henüz belirsiz. Ancak, 2024 yılında daha ayrıntılı bir faz 2 çalışması başlatılacak.

Editör: Buse Yeşil