Avrupa'da sık görülmeyen laktoz tolerans bozukluğunun ülkemizde çok sık görüldüğüne dikkat çeken Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Yalnız, laktoz tolerans bozukluğu ile ilgili konuştu.
Laktoz Tolerans Bozukluğu Nedir?
Laktoz tolerans bozukluğu hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Mehmet Yalnız, "Laktoz toleransı; süt ve süt ürünlerindeki laktozun laktaz enzimi ile ilgi kuramaması neticesinde, insanların laktozlu ürünleri yani süt ve süt ürünleri tükettiğinde gaz, şişkinlik, ishal, bulantı gibi şikâyetlerinin olması bu nedenle çok besleyici bir ürün olan süt ve süt ürünlerinde uzak kalması anlamına geliyor." dedi.
Ülkemizde daha sık görüldüğüne vurgu yapan Prof. Dr. Yalnız şunları söyledi:
"Avrupa'da sık görülmeyen Laktoz tolerans bozukluğu bizim ülkemizde, özellikle Asya ve Asya'nın doğusuna gidildikçe çok sık görülüyor. Doğumdan itibaren doğal olarak laktaz enzimi eksikliği yaşlandıkça giderek azalıyor, bu nedenden dolayı vücudumuz ilerleyen yaşlarda laktozlu ürünlere karşı olumsuz tepki veriyor ancak yoğurt sindiriminin kolay olması nedeniyle bunun dışında kalıyor."
Laktoz Tolerans Bozukluğu Olanlar ne Yemeli?
Teknolojinin gelişmesi ile laktaz enziminin katıldığı gıda takviyeleri ya da laktozsuz süt ürünleri üretildiğini de sözlerine ekleyen Mehmet Yalnız, "Bunlara dikkat ederek süt ürünleri az da olsa tüketilmeli. Her sütte aynı oranda laktoz yok. Kişideki laktaz eksikliği aynı oranda olmamasından dolayı kullanılan süt değiştirilebilir. En temel besleyici ürün olan sütten uzak durulmaması gerekir." ifadelerini kullandı.