Sivas’ın Tarihi Kent Meydanı’nda yer alan ve süslemeli taç kapısı ile çinili minareleriyle dikkat çeken Çifte Minareli Medrese, 754 yıllık geçmişiyle tarihe meydan okuyor. İlhanlılar Veziri Şemseddin Cüveyni tarafından 1271 yılında yaptırılan medrese, İslam hukuku üzerine derslerin verildiği bir ilim yuvası olarak inşa edildi. 37,5 metrelik ihtişamlı taç kapısı ve eşsiz mimarisiyle dikkat çeken medrese, Selçuklular ve İlhanlılar arasındaki rekabetin sembollerinden biri olarak görülüyor. Yıllar boyunca çeşitli restorasyonlardan geçen yapı, şimdi daha kapsamlı bir restorasyon projesiyle eski ihtişamına kavuşacak.
Osmanlı’nın Son Dönemine Kadar Eğitim Verildi
Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Çifte Minareli Medrese’nin dönemin yüksekokulu niteliğinde olduğunu belirterek, "Bu medrese yıllarca çeşitli ilimlerin öğretildiği bir merkez oldu. Osmanlı’nın son dönemine kadar aktif olarak hizmet verdi," dedi. Aynı yıl yapımına başlanan Gök Medrese ile Çifte Minareli Medrese’nin sık sık Selçuklu eseri zannedildiğini belirten Karaca, Gök Medrese’nin Selçuklu, Çifte Minareli Medrese’nin ise İlhanlı eseri olduğunu vurguladı.
Taç Kapı ve Kitabeler Gün Yüzüne Çıkacak
Restorasyon kapsamında, medresenin taç kapısındaki kitabeler ve yazıların yeniden gün yüzüne çıkarılacağı belirtildi. Cemal Karaca, "Taç kapıda yer alan Peygamber Efendimizin halifelerinin isimlerinin bulunduğu kitabeler de bu çalışmalarla daha görünür hale gelecek. Ancak minareye bağlı olan yığma taştan yapılmış bölgede kayma ve çökme yaşandı. Bu alan için de farklı bir proje hazırlandı ve onaylandı" ifadelerini kullandı.