Diyarbakır’da, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde bulunan Amida Höyük’te 2024 yılı kazı çalışmaları sona erdi. Dicle Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Yıldız’ın başkanlığında yürütülen çalışmalarda, höyüğün Neolitik Çağ’dan Cumhuriyet dönemine kadar kesintisiz yerleşime sahne olduğu tespit edildi. Bu yılki kazılarda Selçuklu, Artuklu, Eyyubi, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait eserler ortaya çıkarıldı. Kazı başkanı Prof. Dr. Yıldız, Amida Höyük’te milattan önce 8 bin yılından itibaren yerleşim olduğunu belirtti. Bu yıl bulunan objeler arasında, 1926'da basılan Cumhuriyet dönemine ait Osmanlıca yazılı bir sikke ve Geç Uruk dönemine ait mühür dikkat çekti.
Kral Yolu’nun Büyük Bölümü Açığa Çıkarıldı
2018’den beri süren kazılarda bu yıl Artuklu Sarayı ve Kral Yolu çevresinde yoğunlaşan çalışmalarla önemli buluntular elde edildi. Kral Yolu’nun 30 metrelik bölümü daha gün yüzüne çıkarılırken, 2025 yılında kalan 20 metrelik bölümün kazılarla tamamlanması planlanıyor. Kazı ekibinin toplamda 19 işçi ve 9 teknik personelle çalıştığını belirten Prof. Dr. Yıldız, "Bu yıl 35 farklı açmada çalışarak önemli bulgulara ulaştık. Çalışmalar sırasında 23 envanterlik ve 5 etütlük eser bulunarak Diyarbakır Arkeoloji Müze Müdürlüğü’ne teslim edilecek” dedi.
Binlerce Yıllık Tarihi Eserler Sergilenecek
Amida Höyük’te bu yılki kazılarda Neolitik ve Kalkolitik dönemden Paleolitik döneme kadar çeşitli dönemlere ait taş buluntulara ulaşıldı. Osmanlı döneminden kalan sikkeler ve Çanakkale Savaşı rozeti gibi eserler de dikkat çeken diğer buluntular arasında yer aldı. Kazılarda bulunan Cumhuriyet dönemine ait sikke, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan sonra 1926’da basılan ilk paralardan biri. Sikkenin ön yüzünde ay-yıldız, meşe yaprağı ve 10 kuruş ibaresi, arka yüzünde ise buğday başağı ve Osmanlıca “Türkiye Cumhuriyeti Devleti” yazısı bulunuyor.
10 Bin Yıllık Süreklilik
Prof. Dr. Yıldız, kazılarda elde edilen bulgularla Amida Höyük’te kesintisiz yerleşim tarihinin 10 bin yıl öncesine dayandığını belirtti. “Neolitik Çağ’dan Cumhuriyet dönemine kadar uzanan bu tarih, Amida Höyük’ün kültürel ve tarihi önemini daha da artırmaktadır” ifadelerini kullandı.