2024 yılında Samsun’da en fazla ziyaret edilen müze, Atatürk’ün 1919’da Samsun’a çıktığı Bandırma Vapuru’nun replikası olan Bandırma Gemi Müze ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi oldu. 330 bin ziyaretçiyi ağırlayan müze, Samsun’un tarihine ışık tutmaya devam ediyor. Amazon Köyü Müzesi, 80 bin ziyaretçiyle kültürel ilgi noktalarından biri olurken, milli mücadele sürecini yansıtan Havza Atatürk Müzesi 33 bin kişiyi ağırladı. Türkiye’nin ilk tütün müzesi olan Bafra Tütün Müzesi, 30 bin kişinin ilgisini çekerek yıl boyunca önemli bir ziyaretçi trafiği sağladı.
Alaçam Mübadele Müzesi Yeni Yüzüyle Ziyarete Açıldı
Türkiye’nin ilk tematik mübadele müzesi olan Alaçam Mübadele Müzesi, tadilat sonrası Ekim 2024’te yeniden hizmete girdi. Mübadillerin yaşamını ve kültürel değerlerini yansıtan müze, üç aylık dönemde bini aşkın ziyaretçiyi ağırladı.
Kent Müzesi Yeniden Kapılarını Açtı
Avrupa’nın en prestijli müzelerinden biri ödülüne sahip olan Samsun Kent Müzesi, tadilatın ardından 2024 Haziran ayında yeniden hizmete girdi. Altı aylık süreçte 16 bin ziyaretçiyi ağırlayan müze, kent tarihine ışık tutarak turizme katkı sağlamaya devam ediyor. Ayrıca, ‘Okul Dışı Eğitim Projesi’ kapsamında Samsun’un 17 ilçesinden bin 500 öğrenci, Kent Müzesi’ni ziyaret ederek kültürel bir yolculuğa çıktı.
‘Odak Samsun’ ile Turizme Destek
Samsun’un tarihi ve kültürel zenginliklerine dikkat çeken Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, “Samsun’umuz, milli mücadelenin ve 19 Mayıs’ın kenti. Tarihi ve kültürel açıdan çok zengin bir şehirde yaşıyoruz. Bandırma Gemi Müzemiz, Mübadele Müzemiz, Kent Müzemiz ve diğer müzelerimiz, bizleri tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. ‘Odak Samsun’ diyerek bu zenginliklerimizi gelecek kuşaklara aktarmayı hedefliyoruz. 2024’te yarım milyona yakın ziyaretçiyi müzelerimizde ağırladık. Gelecek yıl bu sayıyı artırarak şehrimizin turizmine daha büyük katkılar sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.