Dünya mirası Zeugma Antik Kenti, Helenistik dönemden Roma dönemine uzanan zengin tarihiyle dikkat çekiyor. Zeugma’nın Doğu Konut Sektörü’nde yer alan ve mozaik süslemeleriyle büyüleyen Muzalar Evi, 2025 yılında ziyaretçileriyle buluşmaya hazırlanıyor.

Muzalar Evi’nin Kazı Çalışmalarına Büyük Destek

Muzalar Evi’nde kazı çalışmaları, 2007 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle başladı. 2012’den itibaren Türkiye İş Bankası, 2014’te ise Gaziantep Büyükşehir Belediyesi projeye katkı sundu. 2019 yılında tamamlanan kazılar sonucunda 938 eser, Gaziantep Arkeoloji Müzesi’ne kazandırıldı.

Zeugma’nın İncisi Muzalar Evi 2025’te Ziyarete Açılıyor

Bu Hafta Vizyona Hangi Filmler Girecek? Bu Hafta Vizyona Hangi Filmler Girecek?

“Muzalar Evi, 2025 Yılında Ziyarete Açılacak”

Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen, “Bu eşsiz kültürel mirasın açığa çıkarılması ve turizme kazandırılması için çalıştık. 2019 yılında kazılar tamamlandı, ardından koruma programı başlatıldı. Gaziantep Valiliği ile birlikte yürüttüğümüz korugan yapı inşası devam ediyor. Muzalar Evi, 2025 yılında ziyarete açılacak.” dedi.

Gaziantep'te Saatlerce Bekletilen Yolcular Gözaltına Alındı Gaziantep'te Saatlerce Bekletilen Yolcular Gözaltına Alındı

Kültürel Mirası Geleceğe Taşıyan Proje

Ankara Üniversitesi öğretim üyesi ve kazı ekibi başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay, “Kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi kapsamında sürdürülüyor. İş Bankası’nın desteğiyle koruma çalışmaları hız kazandı. Şu anda korugan çatı inşaatı devam ediyor. Çalışmalar tamamlandığında Muzalar Evi’nin tarihe kazandırılmasını hedefliyoruz” dedi.

Mozaik Şehri

Helenistik dönemde Seleukeia ve Apamea adıyla bilinen Zeugma, MÖ 31 yılında Roma İmparatorluğu’na bağlanarak bugünkü adını aldı. Roma döneminde altın çağını yaşayan kent, eşsiz mozaikleriyle “mozaik şehri” unvanını kazandı.

Türkiye ve Gaziantep Turizmine Büyük Katkı

2025 yılında ziyarete açılması planlanan Muzalar Evi’nin, Gaziantep ve Türkiye turizmi için önemli bir cazibe merkezi olması bekleniyor. Zeugma’nın kültürel mirası, tarih tutkunlarını bölgeye çekerken, ekonomik ve turistik katkılarıyla da dikkat çekecek.
 

Kaynak: İHA