Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Sıcaklarda gıda zehirlenmeleri arttı! Ne yapmalı?

Sıcaklarda gıda zehirlenmeleri arttı! Ne yapmalı?

Son zamanlarda sıklıkla artan gıda zehirlenmesi vakalarına karşı Beslenme ve Diyetetik Uzmanından önemli bilgiler geldi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Sıcaklarda gıda zehirlenmeleri arttı! Ne yapmalı?
KAYNAK: İHA

Son zamanlarda sıklıkla artan gıda zehirlenmesi vakaları, birçok vatandaşı etkiledi. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, gıda zehirlenmesinin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtirken, Prof. Dr. Arda Öztürkcan, doğru gıda saklama koşullarını açıkladı.

Gıda Zehirlenmesi Nedir?

Gıda zehirlenmesi, kontamine (kirlenmiş) yiyecek veya içeceklerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkan sağlık sorunlarını ifade eder. Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, 'Gıda zehirlenmesi, bakteriler, virüsler, parazitler veya toksinler gibi zararlı mikroorganizmaların yiyeceklere bulaşması sonucunda meydana gelir. Bu mikroorganizmalar yiyeceklerin bozulması, yetersiz pişirme, hijyen eksiklikleri veya yanlış saklama koşulları nedeniyle yiyeceklere bulaşabilir' dedi.

Gıda Zehirlenmesinin Belirtileri

Gıda zehirlenmesinin belirtileri genellikle kontamine gıdanın tüketilmesinden birkaç saat ile birkaç gün sonra ortaya çıkar. Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, 'Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı ve kramplar, ishal (bazı durumlarda kanlı ishal), ateş, baş ve kas ağrıları gibi belirtiler görülebilir. Çoğu gıda zehirlenmesi vakası hafif olup birkaç gün içinde kendiliğinden geçer, ancak bazı durumlarda, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir' ifadelerini kullandı.

Gıda Saklama Koşulları Nasıl Olmalı?

Yaz mevsiminde gıda zehirlenmesi riskini azaltmak için sağlıklı beslenme alışkanlıkları oldukça önemlidir. Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, pişmiş yiyeceklerin 2 saatten fazla bekletilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, 'Taze ve güvenilir gıdaların tercih edilmesi, paketli ürünlerin son kullanma tarihlerine dikkat edilmesi ve hijyen kurallarına uyulması büyük önem taşır. Yemek hazırlamadan önce eller sık sık yıkanmalı ve mutfak aletleri iyice temizlenmelidir' dedi.

Güvenilir Su Kaynakları ve Beslenme Tavsiyeleri

Dışarıda yemek yerken dikkatli olunması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram, 'Denetlenmemiş ve açık şekilde tezgahlarda satılan ürünleri satın almamalısınız. Sadece güvenilir su kaynaklarından su içmeli, şüpheli durumlarda suyu kaynatmalı veya arıtma cihazları kullanmalısınız' şeklinde uyardı. Ayrıca, sıcak havalarda sindirimi zor ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması, hafif ve su oranı yüksek yiyeceklerin tercih edilmesi önerildi.

Gıda Saklama Yöntemleri

Prof. Dr. Arda Öztürkcan, gıda saklama koşullarının hayati önem taşıdığını belirtti. 'Buzdolabı sıcaklığını 4°C veya altında, dondurucunun sıcaklığını ise -18°C veya altında tutun. Çiğ et ve deniz ürünlerini buzdolabının en alt rafında saklayarak diğer gıdaların kontamine olmasını önleyin. Gıdaları hava geçirmez kaplarda saklayarak kurumasını ve kokuların karışmasını önleyin. Ayrıca, taze sebze ve meyveleri buzdolabında saklayarak tazeliklerini koruyun' dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Nike Türkiye'de Online Alışveriş Neden Kapalı? Nike Ürünlerini Nereden Alabilirsiniz?

Nike Türkiye'de Online Alışveriş Neden Kapalı? Nike Ürünlerini Nereden Alabilirsiniz?