Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Sağlık Diyetisyenden aşırı sıcaklarda şok diyet uyarısı

Diyetisyenden aşırı sıcaklarda şok diyet uyarısı

Sıcak havalarda sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabilen beslenme şekline dikkat etmek büyük önem taşıyor. Diyetisyenden aşırı sıcaklarda şok diyetlerden uzak durma uyarısı geldi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Diyetisyenden aşırı sıcaklarda şok diyet uyarısı
KAYNAK: İHA

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların etkisi altında geçen yaz aylarında beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmek önemlidir. Sıcak havalarda metabolizmamız uyum sağlarken, vücudumuz çok daha fazla su ve mineral kaybeder. Bu durum, özellikle çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastaları gibi hassas grupları daha fazla etkiler.

Dengeli Beslenmenin Önemi

Sıcak havalarda dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Diyetisyen Banu Özbingül Arslansoyu, 'Sıcak havalarda iştahınız azalsa bile, kahvaltı yapmaya ve öğün atlamamaya dikkat edin. Ana öğünlerde et, süt, tahıl ve sebze gruplarına yer verin; ara öğünlerde ise meyve, komposto, süt, ayran veya kuruyemiş gibi sağlıklı seçenekleri tercih edin,' dedi.

Diyetisyenden Aşırı Sıcaklarda Şok Diyet Uyarısı  2 Result

Gazlı İçeceklerden Uzak Durun

Sıcak havalarda terlemeyle artan sıvı ve mineral kaybını önlemek için bol sıvı tüketimi şart. Arslansoyu, 'İdrar renginiz koyulaşıyorsa, su tüketiminiz yetersiz demektir. Gazlı içecekler yerine su, taze sıkılmış meyve suyu, maden suyu, süt veya soğuk ayran tercih edin. Doğal maden suyu, vücudumuz için gerekli birçok minerali barındırır ve yazın terlemeyle kaybettiğimiz su ve minerali yerine koymak için iyi bir tercihtir,' dedi.

Hangi Ay, Hangi Sebze ve Meyveler Tüketilmeli?

Mevsiminde tüketilen sebze ve meyveler, vitamin ve mineral bakımından zengindir. Diyetisyen 
Banu Özbingül Arslansoyu, yaz aylarında tüketilebilecek mevsim meyve ve sebzelerini şu şekilde sıraladı:

Haziran: Enginar, bezelye, bakla, semizotu, salatalık, taze patates, taze fasulye, yeşil biber, patlıcan, dolmalık biber, domates, kabak, yeşil erik, çilek, kiraz, kayısı, şeftali, dut, vişne.

Temmuz: Kabak, semizotu, salatalık, patates, taze fasulye, yeşil biber, patlıcan, dolmalık biber, domates, börülce, kiraz, vişne, şeftali, karpuz, kavun, sarı erik, ahududu.

Ağustos: Kabak, semizotu, salatalık, taze fasulye, yeşil biber, patlıcan, dolmalık biber, domates, börülce, bamya, kırmızı biber, mısır, vişne, şeftali, karpuz, kavun, üzüm, mürdüm eriği, dut, böğürtlen, incir.

Gıda Zehirlenmeleri ve Açık Büfe Yemekler

Yazın en sık karşılaşılan sağlık problemlerinden biri gıda zehirlenmesidir. Özbingül Arslansoyu, 'Bu durumu önlemek için, açıkta satılan yiyecek ve içeceklerden kaçınmalı; et, balık, tavuk, süt, yumurta gibi riskli besinleri buzdolabında saklamalı ve hijyen kurallarına dikkat etmelisiniz. Meyve ve sebzeleri iyice yıkayarak tüketmelisiniz,' dedi. Tatillerde açık büfe yemeklerinin kilo kontrolünü zorlaştırabileceğini de belirten Özbingül Arslansoyu, 'Bu nedenle kızartmalar yerine ızgaraları, ağır soslu yemekler yerine sade seçenekleri tercih edin ve alkol tüketimini sınırlandırın,' önerilerinde bulundu.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Tuğba Şenoğlu Kadrodan Çıkarıldı: Menajerinden Açıklamalar Geldi

Tuğba Şenoğlu Kadrodan Çıkarıldı: Menajerinden Açıklamalar Geldi