Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’te kapsamlı değişiklikler yapıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemelerle, tıp merkezleri, poliklinikler, muayenehaneler ve fizik tedavi kurumlarını kapsayan yapıların hasta güvenliği, hizmet kalitesi ve denetim süreçleri yeniden yapılandırıldı.
Tıp Merkezlerine Akreditasyon Zorunluluğu Getirildi
Yeni yönetmeliğe göre, tıp merkezlerinin Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından akredite edilmesi zorunlu hale geldi. Ayrıca, tıp merkezlerinde doğum ünitesi açılabilmesi için belirli kriterlerin karşılanması gerekecek. Kayıt ve arşiv işlemleri artık elektronik sistem üzerinden yürütülecek.
Hasta Güvenliğine Odaklanan Yeni Standartlar
Tüm tıbbi uygulamalar için bilimsel esaslara uygunluk ve tıbbi endikasyon denetimleri zorunlu hale getirildi. 24 saat hizmet verebilecek donanıma sahip tıp merkezlerinde acil servis ve cerrahi müdahale birimi kurulmasına da izin verildi. Ayrıca, yapılabilecek cerrahi işlemlerle ilgili mevcut standartlar güncellendi.
Özel Sağlık Kuruluşu Açılışları Yıllık Programa Alındı
Yeni düzenleme ile birlikte, özel sağlık kuruluşu açılışları ve kadro talepleri artık Sağlık Bakanlığı’nın yıllık planlaması kapsamında değerlendirilecek.
Sağlık Kuruluşlarında Sahiplik Kriterleri Yeniden Tanımlandı
1219 sayılı kanun doğrultusunda; hekimlik mesleğinden yasaklı kişilerin özel sağlık kuruluşu sahibi olması artık yasaklandı. Ayrıca, daha önce ruhsatı iptal edilen kişi ya da şirketler için 5 yıl boyunca yeni kuruluş açma yasağı getirildi.