Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Yaz tatilinde güneşten korunmanın yolları

Yaz tatilinde güneşten korunmanın yolları

Yaz aylarında güneşin keyfini çıkarmak kadar, güneşin zararlı etkilerinden korunmak da büyük önem taşıyor. Uzmanlar, özellikle çocukların güneş altında uzun süre kalmaması gerektiğini vurguluyor.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Yaz tatilinde güneşten korunmanın yolları
KAYNAK: İHA

Yaz mevsiminin gelmesi ve 9 günlük Kurban Bayramı tatilinin birleşmesiyle birlikte tatil planları hız kazandı. Ancak tatilcilerin güneşin zararlı ışınlarından korunma konusuna dikkat etmeleri gerekiyor. Dr. Öğr. Üyesi Elif Cömert Özer, özellikle aileleri çocukların güneşe maruz kalma süresine dikkat etmeleri konusunda uyardı. Özer, 'Çocukluk çağında su toplayacak şekilde güneş yanığı geçirilmesi, ileri yaşlarda melanom adı verilen deri kanseri riskini 8 kata kadar artırıyor' dedi.

'Güneş Işınları Cilt Kanserlerinin Başlıca Nedeni'

Dr. Öğr. Üyesi Elif Cömert Özer, güneş ışınlarının zararlarına dikkat çekerek, 'Güneş ışınları cilt sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkiye sahip. Foto-yaşlanma, leke problemleri ve cilt kanserleri gibi sorunların temel nedeni güneş ışınlarıdır. Melanom, skuamoz hücreli kanser ve bazal hücreli kanser gibi cilt kanserlerinin en önemli risk faktörü güneş ışınlarıdır' dedi.

Öğle Saatlerinde Güneş Altında Bulunmaktan Kaçınmalıyız

Özer, korunma yöntemlerinden bahsederek, 'Güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde (11:00-16:00 arası) mümkün olduğunca dışarıda bulunmamalıyız. 50 SPF ve üzeri güneş koruyucuları güneşe çıkmadan 15-20 dakika önce uygulamalı ve 2-3 saat aralıklarla yenilemeliyiz. Deniz veya havuza girdikten sonra yeniden uygulamak da önemli. Bebek ve çocuklarda yoğun güneş koruyucu kullanmak yerine UPF (ultraviolet protection factor) içeren kıyafetlerle koruma sağlayabiliriz' diye konuştu.

Tüm Vücut İçin Yaklaşık 2 Yemek Kaşığı Güneş Koruyucu Kullanılmalı

Güneşten yüzde yüz korunmanın mümkün olmadığını belirten Özer, 'SPF 30 güneş koruyucular yüzde 96, SPF 50 ise yüzde 98 koruma sağlar. Ancak bu oranlar doğru miktarda ve doğru aralıklarla uygulandığında geçerlidir. Yüz ve boyun bölgesi için 2 parmak uzunluğunda, tüm vücut için yaklaşık 2 yemek kaşığı güneş koruyucu kullanmamız gerekiyor' dedi.

Sıvı Kaybıyla Birlikte Ciddi Problemler Ortaya Çıkabilir

Uzun süre güneş altında kalmanın ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ifade eden Cömert Özer, 'Güneş yanıkları, özellikle açık tenli kişilerde kısa sürede meydana gelebilir ve yüksek sıvı kaybına yol açar. Bu durum, özellikle çocuklarda ciddi problemlere neden olabilir. Çocukluk çağında su toplayacak ölçüde güneş yanığı geçirilmesi, ileri yaşlarda melanom riskini artırır' şeklinde konuştu.

'Baygınlık, Bilinç Bulanıklığı, Bulantı Gibi Belirtiler Ortaya Çıkar'

Güneş çarpması konusunda da bilgi veren Özer, 'Güneş çarpması, uzun süreli güneş maruziyeti sonrasında yüksek sıvı kaybı ve vücut ısısının yükselmesi durumunda ortaya çıkar. Vücut sistemleri, vücut ısısını kontrol edemez hale gelir ve bu durum baygınlık, bilinç bulanıklığı, bulantı gibi belirtilere yol açar. Bu durumda hemen medikal yardım alınmalı, kişi soğuk ve gölge bir alana taşınmalı ve vücudu suyla ıslatılmalıdır' dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Cari denge nisanda 5,29 milyar dolar açık verdi

Cari denge nisanda 5,29 milyar dolar açık verdi