Diyetisyen Gizem Şimşek Aktaş, aşırı sıcaklar ile birlikte beslenme alışkanlıklarının değiştiğini ve yaz aylarında doğru beslenme stratejilerinin önemini vurguladı. Ana öğünlerde meyve yerine ara öğünlerde tüketilmesi gerektiğini belirten Aktaş, iştah kontrolü ve kilo verme hedefleri için ana öğünlere mutlaka cacık eklenmesi gerektiğini söyledi.
Meyveleri Ara Öğünlerde Tüketin
Aktaş, sıcakların artmasıyla birlikte insanların beslenme alışkanlıklarında değişiklikler yaşadığını belirtti. Ferahlamak için daha fazla meyve tüketildiğini ancak meyvelerin aşırı tüketiminin kalori ve kan şekeri artışına yol açabileceğini söyledi. 'Ana öğünlerde meyve yerine, ara öğünlerde tüketilmeli. Böylece iştah kontrolü sağlanırken dengeli kalori alımı da olur' diye konuştu.
Karpuz Porsiyonlarına Dikkat Edilmeli
Akşam yemeklerinde özellikle karpuz tüketiminin arttığını ifade eden Aktaş, karpuzun su oranının yüksek olmasına rağmen içeriğindeki şeker nedeniyle fazla tüketimin kan şekerini yükseltebileceği ve kilo alımına yol açabileceği konusunda uyardı. Porsiyonların kontrollü yenmesi gerektiğini vurguladı.
Ana Öğünlerinize Cacık Ekleyin
Yaz aylarında iştah kontrolü ve kilo kontrolü için sofralarda mutlaka cacık bulundurulmasının önemine değinen Diyetisyen Aktaş, 'Ana öğünlerinize mutlaka cacık ekleyin. Cacığın içindeki besinler özellikle zayıflamak isteyenler için çok önemli. Yoğurt, karın bölgesinden şikayetçi olanlar için oldukça faydalı. Araştırmalar, akşam öğünlerinde yoğurt yemeyenlerin daha az zayıfladığını, yiyenlerin ise daha fazla inceldiğini gösteriyor. Yoğurt, protein, kalsiyum, fosfor ve B12 vitamini içerir. Bunlar kilo vermede bize yardımcı olur' dedi.
Metabolizmanızı Hızlandırın ve Yağ Yakımını Artırın
Cacığın farklı baharatlarla zenginleştirilebileceğini ve hatta sadece ana öğün olarak bile yenebileceğini söyleyen Aktaş, 'Nane ve dereotu gibi baharatlarla zenginleştirebiliriz. Cacığın içine semizotu, biraz ceviz ekleyerek dengeli ve hafif bir akşam yemeği haline getirebiliriz. Kilo vermek isteyenler veya kilolarını korumak isteyenler için güzel bir öğün olur. Size bir tüyo: Cacığınıza pul biber ekleyerek metabolizmanızı hızlandırabilir ve yağ yakımını artırabilirsiniz' ifadelerini kullandı.
Beslenme Önerileri
Sıcakların artmasıyla birlikte sofralarda hafif yiyeceklerin tercih edilmesini öneren Aktaş, kilo almamak ve sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çekerek şunları söyledi:
'Sabahları kaliteli bir proteinle başlayıp, bir yumurta yemekte fayda var. Ama yazın çoğu insan yumurta yemekten çekiniyor. Onun yerine lor peyniri, bir dilim peynir, domates, salatalık güvenle tüketilebilir. Faydalı yağ kaynakları olan zeytin veya ceviz de alınabilir. Öğlen yemeğinde hafif bir sebze yemeği, yanında bir kase cacık ve bir ya da iki dilim ekmekle hafif bir şekilde yenebilir. Ara öğünlerde bir porsiyon meyve, yanında 2-3 ceviz, 10-15 badem veya fındık tercih edilebilir. Akşam yemeği olarak 100-150 gram ızgara et ve yağsız salata tüketilebilir.'
'Günlük Su Tüketimi Artmalı'
Diyetisyen Aktaş, sıcak havalarda vücudun daha fazla suya ihtiyacı olduğunu ve günde 2,5-3 litre su tüketilmesi gerektiğini söyledi.