Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
HAFİF YAĞMUR
25°
Akdeniz Gerçek Gazetesi Sağlık Uzmanlardan önemli uyarı! Konserve açarken elinizden olmayın

Uzmanlardan önemli uyarı! Konserve açarken elinizden olmayın

Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Neşe Kurt Özkaya, konserve açarken oluşan kesiklerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Uzmanlardan önemli uyarı! Konserve açarken elinizden olmayın
KAYNAK: İHA

Estetik Plastik Rekonstrüktif Cerrahi uzmanı Doç. Dr. Neşe Kurt Özkaya, mutfakta sıklıkla karşılaşılan konserve aç arken meydana gelen kesiklerin önemli sağlık riskleri doğurabileceğini söyledi. Özellikle küçük görünen kesiklerin bile enfeksiyon riski taşıyabileceğini ve uygun bakım yapıKonserve açarken dikkat edilmezse sağlık riskleri artıyorlmadığında ciddi sorunlara yol açabileceğini belirtti. Özkaya, konserve açarken kullanılan aletlerin keskin olmasına dikkat çekerek, "Kesikler yüzeysel gibi görünse de derin yaralar oluşabilir. Bu yaralar doğru temizlenmezse enfeksiyon riski taşır" dedi.

Kesiklerde ilk müdahale önemli

Özkaya, konserve açarken oluşan kesiklerde doğru ilk yardımın önemine vurgu yaptı. Kesiklerin temizlenmesi, antiseptik uygulanması ve gerekirse bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti. Ayrıca, mutfakta dikkatli olunması ve doğru aletlerin kullanılması gerektiğinin altını çizdi. Yanlış müdahale durumunda el, parmak ve bilekte daha derin hasarların oluşabileceğini söyledi.

Çocuklar daha fazla risk altında

Çocukların yetişkinlere oranla daha büyük risk taşıdığını belirten Özkaya, konserve kullanımının günlük hayatta sıklaştığını, özellikle cam ve metal kutularda saklanan gıdaların açılması sırasında kazaların meydana geldiğini söyledi. Çocukların daha dikkatsiz davranabileceğini belirterek, ebeveynlerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerektiğini hatırlattı. "Çocuklar yetişkinlere göre bu kazalarda daha fazla risk altında olabilir" dedi.

Kesikler tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir

Kesiklerin doğru tedavi edilmemesi durumunda daha ciddi sorunların ortaya çıkabileceğini belirten Doç. Dr. Neşe Kurt Özkaya, "Bazı kesikler küçük gibi görünse de tendon, sinir ve damar hasarına yol açabilir. Özellikle tendon kesiği durumunda, geç müdahale başarı şansını düşürür" dedi. Bu nedenle küçük kesiklerde bile mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ve tetanos aşısı ile antibiyotik tedavisinin yapılmasının şart olduğunu belirtti.

Kapağı açılan domates konservesi kaç günde tüketilmeli?

Domates konservesi açıldıktan sonra, buzdolabında saklanması şartıyla en geç 2-3 gün içinde tüketilmesi önerilmektedir. Ayrıca, konservelerin daha hızlı tüketilebilmesi için küçük boyutlu kavanozların tercih edilmesi faydalı olabilir. Açılmamış konserveler ise, uygun koşullarda 6 aya kadar muhafaza edilebilir.

Teneke konservesi zararlı mı?

Konserve gıdalar sağlığa zararlı mıdır? Uzun raf ömürlerinin sebebi nedir? Hayır, teneke konserveler sağlığa zarar vermez. Bu ürünler, koruyucu madde kullanılmadan, ısıl işlemle sterilize edilerek hazırlanır. Böylece, besinlerin tazeliği ve besin değerleri uzun süre korunur.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Diş Hekiminin Darp Edildiği Olayda Yeni Görüntüler

Diş Hekiminin Darp Edildiği Olayda Yeni Görüntüler