Geçmişten günümüze, insanlar alternatif tıbbın faydalarından yararlanmak istemişlerdir. Bu yüzden bitkilerin mucizeleri günümüzde dahi araştırılmaya ve kullanılmaya devam etmektedir. Bu bitkilerden biri de reyhandır. Türkiye'de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yemeklerde yoğun olarak kullanılan reyhan, sağlık için de sayısız faydayı barındırır. Hoş kokusuyla da cezbedici bir bitkidir.

Reyhan5

Reyhan Bitkisi Nedir?

Reyhan bitkisi, ballıbabagiller ailesine ait olup hoş kokusu ile dikkat çeker. Yemeklerde ve şerbetlerde sıkça kullanılır. Antioksidan oranı yüksek olan reyhan, cilt sağlığından çeşitli hastalıklara kadar birçok alanda tercih edilir. Yazımızda reyhan bitkisi ve kullanımı hakkında merak edilenleri bir araya getirdik.

Reyhan3

Reyhan Bitkisi Nasıl Tüketilir?

Doğanın mucizevi bitkileri arasında yer alan reyhan otu, farklı şekillerde kullanılabilir. Taze ve kurutulmuş olarak iki farklı şekilde satışı bulunan reyhan bitkisinin taze ot kullanımı salatalarda tercih edilmektedir. Özellikle diyet yapan kişilerin salatalarında taze reyhan kullanmaları, sindirim sistemi ve bağışıklık için önemlidir. Taze reyhan ile reyhan şerbeti de sıcak havalarda hazırlanarak soğuk bir şekilde tüketilebilir.

Laktoz Tolerans Bozukluğu Türkiye'de Daha Sık Görülüyor Laktoz Tolerans Bozukluğu Türkiye'de Daha Sık Görülüyor

Kuru reyhanın kullanım alanı ise daha geniştir. Özellikle etli yemeklerde baharat olarak kullanılan kuru reyhanın çay versiyonu da sağlık için oldukça faydalıdır. Kuru reyhan çayı yapımı da oldukça hızlı ve pratiktir. Kuru reyhan için ihtiyacınız olan malzemeler 1 litre su ve 5 yemek kaşığı kuru reyhandır.

Reyhan2

Reyhanın Faydaları Nelerdir?

Reyhan bitkisi, sindirimi düzenleyerek hazımsızlık problemlerinin önüne geçer. Mide hastalıkları üzerinde iyileştirici etkisi bulunur ve mide bulantısı sorunlarına sahip olan kişilerde rahatlama sağlar. Bağırsaklarda meydana gelen parazit ve bakterileri azaltır, vücutta toplanan ödemin atılmasını sağlar. Sinir sistemine iyi gelir ve sakinleştirici etkisi vardır. Cilt sağlığı için faydalıdır ve antibakteriyel özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir. Migren gibi ağrı durumlarında ağrının hafiflemesine yardımcı olur, bronşları temizler ve akciğer dostudur. Tanen ve flavon içeriği ile kanserle mücadelede etkin bir rol oynar.

Reyhan6

Kuru Reyhan Çayı Yapılışı

  1. 5 bardak suyu kaynatın.
  2. Kaynayan suyun içerisine 5 yemek kaşığı kuru reyhanı ekleyin ve 15 ila 20 dakika arasında kaynatmaya devam edin.
  3. Reyhan çayı kaynadıktan sonra ocağın altını kapatın.
  4. Reyhan suyun rengini döndürdüyse çayı süzün.
  5. Reyhan çayının acı bir tadı olabileceği için arzu ederseniz bal ya da limonla karıştırabilirsiniz.

Reyhan7

Mor Reyhan Faydaları

  • Metabolizmayı düzenler.
  • Gribal hastalıklara karşı korur.
  • Ağız kokusunu engeller.
  • Mide sorunlarına iyi gelir.
  • Emziren annelerde sütü artırır.
  • A vitamini oranı yüksektir, göz sağlığına iyi gelir.
  • Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelir.
  • Ödem atmaya yardımcı olur.
  • Karaciğere faydalıdır.
  • Öksürüğe iyi gelir.

Reyhan8

Kaynak: Haber Merkezi