Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Profesör açıkladı: 'Maymun çiçeği ülkemiz için tehdit değil'

Profesör açıkladı: 'Maymun çiçeği ülkemiz için tehdit değil'

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, maymun çiçeği virüsünün Türkiye için bir tehdit oluşturmadığını söyledi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Profesör açıkladı: 'Maymun çiçeği ülkemiz için tehdit değil'
KAYNAK: İHA

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, maymun çiçeği virüsü hakkında yaptığı açıklamalarda, bu virüsün Türkiye için bir tehdit oluşturmadığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Afrika Birliği, Afrika'da hızla yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle kıta çapında halk sağlığı için acil durum ilan etmişti. Ancak Prof. Dr. Özkaya, Türkiye'de şu ana kadar bir vaka bildirilmediğini ve ülkemizde virüsün yayılmasının beklenmediğini ifade etti.

A W267769 01

Maymun Çiçeği Virüsünün Bulaşma Yolları

Prof. Dr. Özkaya, maymun çiçeği virüsünün insandan insana ve hayvandan insana olmak üzere iki şekilde bulaşabileceğini belirtti. "Genellikle fare, sincap gibi kemirgen hayvanların taşıdığı bir virüs olan maymun çiçeği, aynı zamanda vahşi yaban hayvanlarından da bulaşabilmektedir" dedi. Hayvandan insana bulaşmanın ısırma, tırmalama, lezyonlu bölgeye temas veya vücut sıvılarına doğrudan ya da dolaylı temas ile gerçekleşebileceğini vurguladı. İnsandan insana bulaşma ise vücut sıvıları, hastalık kaynaklı döküntülere (ciltteki lezyonlara) temas ve uzun süreli yüz yüze temas sırasında solunum yolu damlacıkları aracılığıyla gerçekleşebileceğini açıkladı.

Türkiye'de Tehdit Oluşturmuyor

Prof. Dr. Özkaya, "Afrika’daki maymun çiçeği vakaları büyük ölçüde cinsel temas yoluyla yayılmakta ve özellikle diğer erkeklerle cinsel birliktelik yaşayan erkekler arasında yaygın olduğu bildirilmiştir" dedi. Ancak Türkiye'de şu ana kadar bir vaka görülmediğini belirten Özkaya, ülkemizde virüsün yayılmasının beklenmediğini vurguladı. Özkaya, 'Bizim ülkemizde kimse ağzında, dudaklarında, genital bölgesinde veya yüzey mukozalarında bu virüsün olduğu su dolu kabarcıkları ve yaraları olan insanlarla temas veya cinsel ilişkilerden kaçınır. Tek ve nadir vaka görülse bile salgın olmaz' diye ekledi.

Listeria Bakterisi ve Gıda Tüketimi Uyarısı

Son günlerde Amerika, Avrupa ve Türkiye'de acil servislerde ve polikliniklerde artan vakalarla ilgili de bilgi veren Prof. Dr. Özkaya, özellikle gıda tüketimi sonrası görülen ateş, karın krampları, ishal, yorgunluk, baş ağrısı ve kusma belirtilerine dikkat çekti. 'Listeryoz denilen ve ülkemizde nadir de olsa vakalar görülen, ancak Kuzey Amerika ve Avrupa'da büyük epidemilere yol açan listeria bakterisi, süt, yumuşak peynir, lahana salatası, az pişmiş tavuk, sosis, çiğ et ürünleri, balık ve kabuklu deniz ürünleri gibi gıdaların toplu tüketimi sonucu ciddi sorunlara neden olabilmektedir' şeklinde konuştu. Özkaya, bu tür gıdaların tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Maymun çiçeği virüsü 50 yaş altı için daha büyük tehdit

Maymun çiçeği virüsü 50 yaş altı için daha büyük tehdit