Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bir kez daha küresel acil durum ilan ettiği maymun çiçeği hastalığı, hayvanlardan insana geçen viral bir hastalık olarak biliniyor. Liv Hospital Samsun Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, maymun çiçeği virüsünün bulaşma yolları ve korunma yöntemleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

A W267792 01

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?

Prof. Dr. Sünbül, maymun çiçeği virüsünün insandan insana vücut sıvıları, cilt lezyonları ile yakın temas, solunum damlacıkları ve virüs bulaşmış yatak ve örtüler aracılığıyla taşındığını belirtti. Kuluçka süresinin genellikle 6-13 gün arasında değiştiğini ancak bu sürenin 5-21 gün arasında olabileceğini ifade etti. Ayrıca, hasta hayvanların yeterince pişmemiş etleri ve diğer hayvansal ürünlerle de virüsün bulaşabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Sünbül, cinsel temasın da bir diğer bulaş yolu olduğunu ekledi. Uygun koruyucu ekipman kullanmayan sağlık personeli ve hastanın yakın çevresinin risk altında olduğuna dikkat çekti.

Belirtiler ve Korunma Yöntemleri

Ani başlayan ateş, baş ağrısı, lenf bezlerinde şişme, kas ağrıları, sırt ağrısı, halsizlik ve ciltte döküntü gibi belirtilerle kendini gösteren maymun çiçeği hastalığının döküntülerinin genellikle ateşten 1-3 gün sonra başladığını belirten Prof. Dr. Sünbül, döküntülerin gövdede daha az, yüz, avuç içi ve ayaklarda daha yoğun olduğunu belirtti. Ciltteki bu döküntülerin 2-4 hafta boyunca devam ettiğini ve hastalığın semptomlarına yönelik tedavi uygulandığını ifade etti.

Kandaki eritrosit düşüklüğü anemiyi tetikler mi? İşte yanıtı Kandaki eritrosit düşüklüğü anemiyi tetikler mi? İşte yanıtı

Maymun Cicegi Hastaligi Artik 1 Saatte Saptayabilecek M A E N

Prof. Dr. Sünbül, klasik çiçek aşısının maymun çiçeği hastalığına karşı kısmen koruma sağladığını ve bu nedenle 50 yaş altı nüfusun hastalığa daha yatkın olabileceğini tahmin ettiklerini belirtti.

Korunma İçin Alınabilecek Önlemler

Maymun çiçeği hastalığından korunmak için dikkat edilmesi gereken bazı hususlara değinen Prof. Dr. Sünbül, şüpheli kişilerden uzak durmanın önemine dikkat çekti. Sağlık çalışanlarının eldiven ve maske gibi koruyucu ekipmanlarını kullanmaları gerektiğini vurgulayan Sünbül, el hijyenine özen gösterilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, vahşi hayvanlarla temastan kaçınılması veya ölü hayvanlardan uzak durulması gerektiğini söyledi. Avrupa ülkelerinde hastaların 21 gün karantinaya alınarak izole edildiklerini de sözlerine ekledi.

Yakın Doğu Üniversitesi maymun çiçeğini tespit eden kit geliştirdi Yakın Doğu Üniversitesi maymun çiçeğini tespit eden kit geliştirdi

Kaynak: İHA