Bir sosyal medya kullancısı yayınladığı video ile skandal yarattı. Twitter'daki Gıda Dedektifi isimli hesap marketlerde satılan bir pastırma ürününde renklendirici olarak böcekten elde edilen Karmin maddesinin kullandığını iddia etmesi gündem oldu. Birçok sosyal medya kullanıcısının Gıda Dedektifi adlı kullanıcıya tepki gösterirken birçok kullanıcı Karmin için "İğrenç" ifadelerini kullandı.

"YALAN, YANLIŞ, UYDURUK HABER"

Tıp Profesörü, Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Aşılama Merkezi Başkanı'nda görev yapmakta olan Esin Davutoğlu Şenol, sosyal medya hesabından 'Böcek' iddisına yönelik konuştu. Gıda Dedektifi adlı sayfayı paylaşarak "Bu siteyi asla izlemem. Yalan/ yanlış/ uyduruk haber yapıp yayıyor uzmanlar doğrusunu paylaştığı halde yaymaya devam ediyor" şeklinde yorum bıraktı.

Ekran görüntüsü 2023-09-11 130915

Esin Davutoğlu Şenol, karmin iddiası üzerinden "11 yıl önce de Starbucks linç yemişti karmin yüzünden" şeklindeki paylaşıma "Gıda ve içeceklere kırmızı renk veren karmin hakkında, Namet Pastırma ile ilişkili haberlere  yıl önce konu oldu. Doğrusu burada var .. İstemeyen yemesin ama gerçek bu. Bu arada pastırma sevmem ve yemem Ve ilişkili firmayı da bilmem ama bu kafa karıştırıcılar" yanıt vererek paylaşımın altına Karminin ne olduğunu, nasıl elde edildiğini ve nerelerde kullandıldığını anlatan bir metin bıraktı.

Rahim Ağzı Kanserine Karşı Korunmanın En Etkili Yolu HPV Aşısı Rahim Ağzı Kanserine Karşı Korunmanın En Etkili Yolu HPV Aşısı

Ekran görüntüsü 2023-09-11 124132

"YİYENLERE GEÇMİŞ OLSUN"

Ünlü pastırma markasının içserisinde kırmızı rengi vermesi için kullanılan Karmin iddiasına Aktivist, Yazar, Çocuk ve Genç Psikiyatristi Veysi Çeri de sessiz kalmadı. Veysi Çeri "Adamlar keyif olsun diye bize resmen böcek yedirmiş. Allah’tan pastırma vesaire yemiyorum. Yiyenlere geçmiş olsun" diyerek iddianın gündeminde olan pastırma markasını eleştirdi. 

Ekran görüntüsü 2023-09-11 130310

"YEMEYİN"

Gündeme bomba gibi düşen böcekli pastırma iddiasına karşılık Gazeteci İrfan Galip Dumlu"Pastırma bulduk, böceksizini mi arayacağız" demeyin! Yemeyin" diyerek vatandaşların bilinçli olması için uyarılarda bulundu.

Ekran görüntüsü 2023-09-11 131048

NELER OLMUŞTU

Yiyeceklerde renklendirici olarak böcekten elde edilen Karminin ünlü bir pastırma markasının da kullandığını iddia eden Gıda Dedektifi adlı sosyal medya kullancısının paylaşımı gündem olmuştu. Ürün içerisinde Karminin E210 olarak gösterildiğini söyleyen Gıda Dedektifi adlı kullanıcının paylaşımı şu şekilde: Bu ürün görseli önceki gün bir takipçimiz tarafından ambalajındaki güvenlik önlemlerini gündeme getirmemiz için gönderilmişti. 100 gr’lık paketlerde 55₺’ye satışa sunulan bu ürünün paketine yerleştirilen çiple çalınmaması için korumaya alındığı görülüyor. Fakat biz bugün bu videoyu bunun için yapmıyoruz. Bunca paraya satılan, kg. fiyatı etle yarışan bu pastırma daha kırmızı görünsün diye renklendirilmiş. Evet, hem de bir böcekten elde edilen Karmin ile.. Nerede yazıyor göremiyorum diyenlere söyleyelim, zaten görmenizi istemiyorlar. Renklendirici yazıp yanına parantez içinde E120 yazınca oldu bittiye geliyor. Mevzuat da buna oyna, devam diyor. Bir böceğin salgısından değil, ta kendisinden elde edilen Karmin’in geleneksel ürünlerimizden pastırmada, sadece kırmızı renk vermesi için kullanılması ise maalesef gıda endüstrisinin geldiği noktayı gözler önüne seriyor. Ürünü çalınmasın diye koruyan zihniyet, Geleneksel ürünlerimize bunu yaparken düşünmüyor. Peki ya tüketiciyi bu zihniyetten ne koruyacak?

KARMİN NEDİR?

Bu katkı maddesi, kırmızı boya (koşineal) karminik asit olup; ‘Dactylopius coccus’ isimli kaktüsleri mesken edinmiş bir bit/böcek türünden elde edilir. Cochineal/Dactylopius coccus böceği, kaktüs bitkisine kene gibi yapışarak hayatını sürdürür. Özellikle Meksika’da yetiştirmek için özel tarlalar kurulmakta, böcek ve larvaları üreticilerce toplanmakta. Bir kırmızı renk pigmenti (boyar madde) olan ve Dactylopius coccus böceğinin vücut ve yumurtalarından elde edilen ‘karmin veya kokhineal’in, Avrupa Birliği EC kod sistemindeki karşılığı E120’dir. Gıda endüstrisinin kırmızı renklendirici olarak kullandığı bu bitin kanı, bedeni ve larvaları saf renklendirici (E120i) ve ham ekstrakt (E120ii) şeklinde pazarlanıyor.

ÜRETİM AŞAMASI

Böcekler, kurutulduktan sonra sıcak suyun içerisine daldırılarak veya canlı canlı güneş ışığına, fırın sıcaklığına yada buhara maruz bırakılarak öldürülür. Farklı metodlarla daha farklı renk tonları üretilebilir. Örneğin karminler kurutuldukdan sonra farklı bir renk tonu,canlıyken de farklı bir renk tonu sağlayacaktır.

HANGİ ÜRÜNLERDE KARMİN VARDIR?

Kola, Sucuk, salam, marmelat, recel, meyveli karışımlar, şekerlemeler, drajelerin kaplamalarında, peynir, meyveli veya meyve aromalı kalhvaltılık mısır gevreği, yoğurtlu içeceklerde, meyveli yoğurt, ruj ve ilaçlarda, pastacılıkta kullanılan kiraz ve vişne şekerlemelerinde karmin bulunduğu gözlenmiştir.


Bu ürün görseli önceki gün bir takipçimiz tarafından ambalajındaki güvenlik önlemlerini gündeme getirmemiz için gönderilmişti. 100 gr’lık paketlerde 55₺’ye satışa sunulan bu ürünün paketine yerleştirilen çiple çalınmaması için korumaya alındığı görülüyor.
Fakat biz bugün bu… pic.twitter.com/51dkOuT1gC

— Gıda Dedektifi (@gidadedektifi_) September 10, 2023