Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık 'Maymun çiçeği virüsü, yakın temasla da bulaşabilir'

'Maymun çiçeği virüsü, yakın temasla da bulaşabilir'

Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, maymun çiçeği virüsünün sadece cins*l yolla değil, yakın temasla da bulaşabileceğini söyledi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
'Maymun çiçeği virüsü, yakın temasla da bulaşabilir'
KAYNAK: İHA

Maymun çiçeği virüsü, Poxviridae ailesinin bir üyesi olan Orthopoxvirus cinsine ait bir virüstür. Bu virüsün belirtileri arasında ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk ve ciltte döküntü bulunur. VM Medical Park Samsun Hastanesi'nden Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, döküntülerin genellikle yüzde başlayıp vücuda yayıldığını ve zamanla içi su dolu kabarcıklara dönüştüğünü belirtti. Bu belirtiler, virüse maruz kaldıktan 1 ila 2 hafta sonra ortaya çıkar.

Aw268465 01 (1)

Maymun Çiçeği Virüsü Nasıl Bulaşır?


Prof. Dr. Hakan Leblebicioğlu, maymun çiçeği virüsünün sadece cins*l yolla değil, enfekte kişilerle yakın temas yoluyla da bulaşabileceğini vurguladı. Özellikle enfekte kişilerle temas edenler, sağlık çalışanları, bağışıklık sistemi zayıf bireyler ve hemcinsleriyle cins*l ilişki yaşayan erkeklerin daha yüksek risk altında olduğuna dikkat çekti. Bu yayılma potansiyeli nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından 'acil durum' ilan edilmiştir.

Shutterstock 216284671 4 3 1653035108

Afrika'da Yeni Genetik Varyant Dikkat Çekiyor


Orta Afrika'daki maymun çiçeği virüsü salgını, genetik olarak farklı bir varyantın yayılmasıyla endişe verici bir hal aldı. Prof. Dr. Leblebicioğlu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde 2024 yılı itibarıyla 6 bin 500'den fazla vaka ve 345 ölüm bildirildiğini belirtti. Bu vakaların neredeyse yarısının 15 yaş altı çocuklarda görülmesi, salgının tehlikesini gözler önüne seriyor.

Türkiye'deki Durum


Türkiye'de ise 2022 yılında bir maymun çiçeği vakası rapor edilmiştir. 2024 yılında yeni bir vaka bildirimi yapılmamış olsa da, Prof. Dr. Leblebicioğlu, hastalığın beklenmedik yerlerde ve kişilerde ortaya çıkabileceğini ve bu nedenle hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Korunma Yöntemleri Nelerdir?


Maymun çiçeği virüsüne karşı korunmak için hasta kişilerle yakın temastan kaçınılması, kişisel hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve sağlık çalışanlarının koruyucu ekipman kullanması önemlidir. İzolasyon önlemlerine uyulması, virüsün yayılmasını önlemede kritik bir rol oynamaktadır.

Maymun Çiçeği Virüsü Yayılmaya Devam Ediyor


Maymun çiçeği virüsü, dünya genelinde insanları etkilemeye devam ediyor. Bu nedenle bireylerin bilinçli olması, hijyen önlemlerine özen göstermesi ve belirtiler görüldüğünde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurması önem taşıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Nihat Uzun kimdir? Nereli? Kaç yaşında?

Nihat Uzun kimdir? Nereli? Kaç yaşında?