Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Maymun Çiçeği hastalığı hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Özlü, Covid-19 pandemisinin yol açtığı korkunun ardından, Maymun Çiçeği hastalığının da benzer bir pandemiye yol açabileceği endişesinin yaygın olduğunu belirtti. Ancak Özlü, 'Covid-19’da olduğu gibi bir kaotik pandemi beklentisi içerisinde değilim. Ancak salgının görüldüğü ülkelerden Türkiye’ye geliş gidişlerde hastalık varsa bunların farkedilmesi ve izolasyonu önemli' ifadelerini kullandı.

Aw268420 01 (1)

Afrika Dışındaki Ülkelerde de Tedbirler Alınmalı

Prof. Dr. Özlü, Dünya Sağlık Örgütü’nün Maymun Çiçeği hastalığı için acil durum ilan ettiğini hatırlatarak, bu hastalığın 1970'ten beri bilindiğini, ancak genellikle Afrika'nın belirli bölgelerinde görüldüğünü belirtti. Özlü, hastalığın Avrupa Birliği ve diğer ülkelerde de yayılmaya başlamasıyla birlikte, Afrika dışındaki ülkelerin de tedbirler alması gerektiğini vurguladı.

Uzmanlardan tespit: Türkiye'nin toplumsal ruh sağlığı tablosu bozuk Uzmanlardan tespit: Türkiye'nin toplumsal ruh sağlığı tablosu bozuk

Maymun Çiçeği'nin Bulaşması Daha Zor

Özlü, Maymun Çiçeği hastalığının Covid-19 virüsünden çok farklı olduğunu ve bulaşmasının daha zor olduğunu belirtti. Covid-19'un hava yoluyla çok kolay bulaşabildiğini, ancak Maymun Çiçeği'nin daha çok temas ve yakın temas ile bulaştığını söyledi. Özlü, hastalığın genellikle cilt döküntüleri ve bu döküntülerin içindeki sıvı ile temasla bulaştığını belirtti.

Türkiye'de 12 maymun çiçeği vakası Türkiye'de 12 maymun çiçeği vakası

Afrika Dışında Ölüm Oranı Düşük

Hastalığın destek tedavileriyle iyileştiğini belirten Özlü, genellikle 2-4 hafta içinde hastaların şifa bulduğunu söyledi. Afrika'daki olguların daha ölümcül olabileceğini belirten Özlü, bu durumun sağlık hizmetlerine erişimle ilgili olabileceğini ifade etti. Avrupa'da hastalığa bağlı ölümlerin çok nadir olduğunu ve genel olarak Maymun Çiçeği virüsünün ölümcüllüğünün düşük olduğunu vurguladı.

Yeni Varyant Oluşma Riski Düşük

Avrupa'da hastalığın yeni bir varyantının çıktığına dair haberleri değerlendiren Özlü, bu varyantın daha ölümcül olup olmadığı konusunda kesin bir bilgi olmadığını söyledi. Ayrıca, bu virüsün mutasyon geçirme ve mutasyonların varyanta dönüşme olasılığının düşük olduğunu belirtti.

El Hijyeni Önemli

Hastalığın belirtilerine değinen Özlü, ateş, kırgınlık, halsizlik, kas ve eklem ağrıları gibi semptomların yanı sıra ciltte döküntülerin hastalığın bulaşmasına neden olabileceğini belirtti. Özlü, el hijyeninin bu hastalıktan korunmada her zamanki gibi önemli olduğunu vurguladı ve 'Bu gerçekçi gelmiyor ama bir sorun var ve bu sorun Afrika kıtasının sınırlarını aşmış durumda. Hijyen ve temizlik önemli' dedi.

Kaynak: İHA