Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halis Akalın, M Çiçeği virüsü hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Halk arasında ‘Maymun Çiçeği’ olarak bilinen bu virüsün, yakın temas ve cinsel yollarla bulaşabileceğini ancak bulaş riskinin oldukça düşük olduğunu belirtti. Akalın, Covid-19 gibi hızlı bir yayılma beklenmediğini ve herhangi bir pandemi riskinin söz konusu olmadığını vurguladı.
2003 Yılından Sonra Yayılmaya Başladı
Prof. Dr. Halis Akalın, M Çiçeği virüsünün ilk olarak 1959 yılında Danimarka’da maymunlarda tespit edildiğini belirtti. 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde bir bebekte raporlanan bu virüs, 2003 yılına kadar Afrika dışına çıkmadı. Ancak 2022 yılında Avrupa'da görülmeye başlanarak küresel çapta yayılmaya başladı.
Bulaş Yolları ve Riskler
M Çiçeği’nin bulaş yolları hakkında bilgiler veren Akalın, özellikle hasta kişilerle yakın temas sonucu bulaşabileceğini belirtti. Cinsel yolla da bulaşabilen bu virüs, genel olarak düşük ölüm oranı ile dikkat çekiyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 2024 yılında %3 ölüm oranı bildirilmiş olsa da bu oranların yüksek olabileceğini ifade etti.
Tedavi Yöntemleri ve Aşı
Akalın, M Çiçeği için henüz onaylanmış bir tedavi yöntemi olmadığını, ancak çiçek hastalığı tedavisinde kullanılan bazı ilaçların bu hastalıkta da kullanılabildiğini belirtti. Aşı konusunda ise, yüksek risk gruplarına önerildiğini ve Türkiye’nin bu konuda hazır olduğunu dile getirdi.
'Covid-19 Gibi Pandemi Beklentisi Yok'
Prof. Dr. Halis Akalın, M Çiçeği virüsünün Covid-19 gibi hızlı bulaşmadığını, bu nedenle pandemi beklentisi olmadığını açıkladı. Özellikle Afrika’dan dönen kişilere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirten Akalın, sosyal hayatta tokalaşma gibi eylemlerle hastalığın bulaşmadığını ifade etti.
'Türkiye M Çiçeği’ne Karşı Hazırlıklı'
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'nun açıklamalarına değinen Akalın, Türkiye’nin M Çiçeği virüsüne karşı hazırlıklı olduğunu belirtti. Özellikle virüsle ilgili yayımlanan kılavuzun hekimler ve halk için önemli bilgiler içerdiğini vurguladı. Henüz Türkiye'de doğrulanmış bir vaka olmadığını da ekledi.