Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Sağlık Dr. Zeydan: ‘Aşırı sıcaklar önemli hastalıklara yol açabilir’

Dr. Zeydan: ‘Aşırı sıcaklar önemli hastalıklara yol açabilir’

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, aşırı sıcak havalarda dikkatli olunmaz ise yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve çocuklar için istenmeyen sonuçların ortaya çıkabileceğini söyledi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Dr. Zeydan: ‘Aşırı sıcaklar önemli hastalıklara yol açabilir’
KAYNAK: İHA

Medline Adana Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Meriç Zeydan, aşırı sıcak havalarda dikkatli olunmaması halinde yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve çocuklar için istenmeyen sonuçların ortaya çıkabileceğini belirtti.

A W263357 01

Kalp Krizi Riski Bulunuyor

Dr. Zeydan, yüksek sıcaklıkların insan sağlığı üzerinde ciddi etkileri olduğunu vurguladı. Yaz aylarında terleme yoluyla vücudun sıvı kaybettiğini belirten Zeydan, 'Sıcak ve bunaltıcı günlerde kalbimiz, vücudumuzu soğutmak için normalden daha fazla kan pompalamak zorunda kalır. Bu durum, hipertansiyonu ve damar sertliği olanlar için inme, ritm bozuklukları ve kalp krizi riskini artırır. İleri yaştaki bireylerde ise damarlar daha sert bir yapıya dönüşürken susama hissinde de bir azalma olur' dedi.

Dr. Zeydan, vatandaşlara sıcak havalarda bol su tüketmelerini ve özellikle 11.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalarını tavsiye etti. Ayrıca, açık renkli ve pamuklu kıyafetler giymenin, hafif yiyeceklerle beslenmenin önemine dikkat çekti.

Diyabet Hastaları Etkileniyor

Dr. Zeydan, yaz sıcaklarının diyabet hastaları üzerinde de olumsuz etkileri olduğunu belirtti. Yoğun terleme ile aşırı sıvı ve elektrolit kaybı yaşandığını söyleyen Zeydan, 'Kontrol altında olmayan şeker de vücutta susuzluğa yol açar. Bu nedenle diyabet hastalarının sıcak havalarda fazla kalmamaları ve belli aralıklarla şeker ölçümü yapmaları gerekir" şeklinde konuştu.

Diyabet hastalarına, bol su ve şekersiz içecekler tüketmelerini öneren Zeydan, yüksek glisemik indeksi olan gıdalardan uzak durmalarını tavsiye etti.

Cilt Kanseri Riski Artıyor

Güneşin D vitamini sağlaması gibi yararlarının yanında zararlı UV ışınlarından korunmanın önemini vurgulayan Zeydan, 'UV ışınlarının cilt üzerinde ağrılı yanıklardan lekelere, enfeksiyon riskinden kırışıklıklara ve hatta kanser oluşumuna yol açabilecek etkileri var' dedi. Dr. Zeydan, güneşin zararlı ışınlarına doğrudan maruz kalmamak ve kaliteli güneş gözlükleri kullanmak gerektiğini belirtti.

Beyin Fonksiyonları Yavaşlıyor

Aşırı sıcakların beyin fonksiyonlarını yavaşlattığını ifade eden Dr. Zeydan, 'Sıcaklar, düşünmeyi zorlaştırarak muhakeme ile ilgili sorunlar yaratabiliyor. Kan ile beyin arasındaki bariyerin kalkması riski, beyinde protein ve iyon birikmesine ve iltihaplanmaya yol açabiliyor. Ayrıca, sıcaklar ruh sağlığını olumsuz etkileyerek anksiyete bozuklukları ve uyku düzensizliklerine neden olabiliyor' dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Serik'te Yeni Cumhuriyet Başsavcısı Göreve Başladı

Serik'te Yeni Cumhuriyet Başsavcısı Göreve Başladı