Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
27°
Akdeniz Gerçek Sağlık Doğadan toplanan mantarlara dikkat!

Doğadan toplanan mantarlara dikkat!

Mantar zehirlenmelerinden korunmak için doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarları tercih edilmesi gerektiği bildirildi.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Doğadan toplanan mantarlara dikkat!
KAYNAK: İHA

Doğal ortamlarda yetişen mantarlar, yapılarında zehir barındırma riski nedeniyle ciddi zehirlenmelere yol açabilmektedir. Bu nedenle uzmanlar, vatandaşların doğal alanlarda yetişen mantarlar yerine bandrollü kültür mantarlarını tercih etmeleri gerektiği konusunda uyarıyor.

Doğal Mantarlar Zehir İçerebilir

Yetkililerin yaptığı açıklamaya göre, ülkemizde doğal ortamlarda yetişen mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde tüketilmesi, ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmelere neden olabiliyor. Mantar zehirlenmeleri, mantarda bulunan zehrin niteliğine bağlı olarak, mantarın yenmesinden sonra 2 ile 6 saat içinde belirtilerle kendini gösterebiliyor.

Mantar Zehirlenmesi Belirtilerine Dikkat

Mantar zehirlenmesi belirtileri, mantarın yenmesinden itibaren 2 saat içinde ortaya çıkabilir. Bu belirtiler arasında sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüzde ve boyunda kızarma, ağızda metalik bir tat, bulantı, kusma ve terleme yer alır. Bazı mantar türlerinin tüketilmesinden 6 saat sonra ise bulantı, kusma, ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozuklukları hatta ölümle sonuçlanan belirtiler görülebilir.

Kültür Mantarları Tercih Edin

Uzmanlar, vatandaşların doğal mantarları kesinlikle tüketmemesi gerektiğini vurguluyor. Mantar tüketimi sonrası zehirlenme belirtileri görüldüğünde, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir. Bu tür vakalarda hastanelerde kullanılmak üzere panzehirler Ulusal Zehir Danışma Merkezi tarafından hazır bulundurulmaktadır.

Mantar zehirlenmelerinden korunmanın en güvenli yolu ise, doğal mantarlar yerine bandrollü kültür mantarlarını tercih etmektir. Ancak, bu mantarların yetiştiği ortamlarda bazı mikroorganizmaların bulunabileceği unutulmamalıdır. Mikroorganizma bulaşmış mantarların çiğ olarak tüketilmesi, hafif mide ve bağırsak rahatsızlıklarına neden olabilir.

Ambalajlı Mantarları Tercih Edin

Mantar alırken, ambalajlı olanların tercih edilmesi ve ambalaj üzerinde tüketiciye yönelik bilgilendirme etiketlerinin bulunup bulunmadığına dikkat edilmesi de önemlidir. Bu sayede, daha güvenli bir mantar tüketimi sağlanabilir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Hatay'da 6 katlı binanın yıkımı sırasında tehlikeli anlar yaşandı

Hatay'da 6 katlı binanın yıkımı sırasında tehlikeli anlar yaşandı