Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Akdeniz Gerçek Sağlık Diyetler ani kalp krizine neden olur mu? Kardiyoloji uzmanı açıkladı

Diyetler ani kalp krizine neden olur mu? Kardiyoloji uzmanı açıkladı

Kardiyoloji Uzmanı, popüler diyetlerin kalp sağlığı üzerindeki etkileri hakkında uyarılarda bulunarak, bilinçsiz kullanımının sakıncalı olabileceğini belirtti.

3 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Haberleri
Diyetler ani kalp krizine neden olur mu? Kardiyoloji uzmanı açıkladı
KAYNAK: İHA

Son dönemlerde popüler hale gelen ketojenik diyet, aralıklı oruç, su diyeti ve şok diyetler gibi tekdüze diyetlerin sadece kalp sağlığı değil, genel vücut sağlığı üzerinde de olumsuz etkileri olabileceği belirtiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Zeki Doğan, bu diyetlerin yanlış uygulanması durumunda ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı. Dr. Doğan, “Tekdüze diyetler, genellikle tek tip besin öğelerine odaklandığı için vücudun dengesini bozabilir. Ketojenik diyette aşırı protein alımı, safra kesesinde taş oluşumuna veya ürik asit artışına bağlı olarak gut hastalığına neden olabilir. Gut hastalığı da kalp krizi riskini artırabilir” dedi.

“Kalp Kasları Diyetle Zayıflamaz”

Diyetlerin kalp kaslarını zayıflattığına dair yaygın bir yanlış anlama olduğunu belirten Dr. Doğan, bu tür iddiaların bilimsel temeli olmadığını söyledi. “Diyetler sonucunda yağ kaybı dışında kas kaybı da olabilir, ancak kalp kasları bu durumdan etkilenmez. Kalp kası, vücuttaki diğer kaslardan farklı olarak son etkilenecek organdır. Kalp krizi, yıllar içinde biriken risk faktörlerinin bir sonucudur; ani diyet değişiklikleri veya kısa süreli yanlış diyetler doğrudan kalp krizine yol açmaz” şeklinde konuştu.

"Yanlış Diyetler Kalp Ritim Bozukluklarına Yol Açabilir"

Dr. Doğan, uzun süreli yanlış diyetlerin kalp ritmi üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini belirtti. “Diyetler fizyolojik olmalı, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm besin öğelerini içermelidir. Karbonhidrat, protein ve yağ dengesinin sağlandığı, sebze ve meyve tüketiminin ihmal edilmediği diyetler öneriyoruz. Elektrolit dengesizliği yaratabilecek diyetler, kalp ritim bozukluklarına yol açabilir ve bu durum ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir” dedi.

"Zayıflama İğneleri ve İlaçlar Doktor Kontrolünde Kullanılmalı"

Son zamanlarda popüler hale gelen zayıflama iğneleri hakkında da uyarılarda bulunan Dr. Doğan, bu tür ilaçların sadece doktor tavsiyesi ve kontrolünde kullanılması gerektiğini vurguladı. “FDA ve Sağlık Bakanlığı onaylı zayıflama iğneleri, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilir ve ölüm oranlarını düşürebilir. Ancak bu ilaçların kontrolsüz ve yanlış dozda kullanılması kabul edilemez. Kişi bu tür ilaçları bir uzmana danışmadan kesinlikle kullanmamalıdır” dedi.

Kalp Sağlığı İçin Diyet Önerileri

Dr. Doğan, sağlıklı bir diyetin kalp sağlığı için önemini vurgularken, her besin grubundan az miktarda ve dengeli tüketmenin en doğru yol olduğunu söyledi. “Karbonhidratlardan, şekerden ve kızartmalardan uzak durulması, protein, sebze ve meyve gibi besinlerin dengeli bir şekilde tüketilmesi gerekiyor. Diyetlerin mutlaka sporla desteklenmesi de önemlidir. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek, kalp ve genel vücut sağlığınızı koruyabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Obezite ve Kalp Sağlığı

Obezitenin kalp sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine değinen Dr. Doğan, obezite ile mücadelenin kalp hastalıkları riskini önemli ölçüde azalttığını belirtti. “Obezite, yüksek tansiyon, diyabet ve kolesterol gibi kalp hastalıklarına zemin hazırlayan pek çok sağlık sorununun temel nedenidir. Bu nedenle, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve düzenli fiziksel aktivite ile obeziteyle mücadele etmek, kalp sağlığını korumanın en etkili yollarından biridir” dedi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
CHP İstanbul İl Başkanlığı’ndaki Para Sayma Görüntüleri Dava Başladı

CHP İstanbul İl Başkanlığı’ndaki Para Sayma Görüntüleri Dava Başladı