Akdeniz bölgesinde yaygın olarak yetiştirilen bamyanın çiçek kurusu kilogramı 2 bin 500 liradan satılıyor. Çiçek bamya, ilkbaharda kadınlar tarafından güneş doğmadan çiçek haliyle tek tek toplanarak ince bir işçilikle ipe diziliyor. İç Anadolu'nun birçok ilinde düğün yemeği yapılarak misafirlere ikram edilen kurutulmuş çiçek bamya sağlığa da faydalı. Çiçek bamya, günümüzde diz kapağındaki sıvı azalması, eklem rahatsızlıkları, kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi birçok hastalığa iyi gelmesi nedeniyle sıklıkla tüketiliyor.
"Çiçek Bamyanın Kilosu 2 Bin 500 Lira"
Hal esnafı Hakan Özfidancı, çiçek bamya için şunları söylüyor:
"Sabah güneş doğmadan, kadınlar tarafından toplanan bamya, çiçek haliyle toplanır. Bamyanın tek tek ipe dizilmesi maliyetini yükseltiyor. Yazın taze satılan bamya kuru bamya ile eşdeğer değildir. Bu bamyanın 100 gramından 4 kişilik bir aileye yemek yapılabilir. İlk bakışta pahalı gözükse de aslında bamya pahalı bir yemek değildir. Eskiden atalarımız da tükettiği bir yemektir, Konya, Kayseri gibi illerimizde düğün yemeği olarak da tüketiliyor. Bamyanın kilogram fiyatı şu anda 2 bin 500 lira."
"100 Gramdan 4 Kişilik Aileye Yemek Yapılabiliyor"
Kilo fiyatına rağmen çiçek bamyanın oldukça ekonomik bir bitki olduğunu da belirten Özfidancı, "Fiyatı ilk bakışta pahalı gibi gözükse de yemekleri yapıldığı zaman çok ekonomik ve bereketli bir bitki. 100 gramı 250 lira, ancak bu 100 gramdan dört kişili bir aileye yemek yapılabiliyor. Eskiden atalarımız, dedelerimiz bamyayı ilaç olarak kullanırlarmış. Günümüzde de bazı aileler halen şifa niyetine ilaç olarak kullanmaya devam ediyor. Diz kapağındaki sıvı azalması, eklem rahatsızlıkları, kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik için alıp şifa niyetine tüketen müşterilerim var." şeklinde bilgi verdi.