Son yıllarda özellikle gençler arasında moda haline gelen kulak kıkırdağına yapılan piercing uygulamaları, görsel olarak cazip görünse de ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selçuk Güneş, kıkırdak bölgesine yapılan delme işlemlerinin enfeksiyonlara ve kalıcı şekil bozukluklarına neden olabileceğini belirterek, piercing yaptıracak kişilere önemli uyarılarda bulundu.

Kulak Kıkırdağı Neden Enfeksiyona Yatkın?

Doç. Dr. Selçuk Güneş, kulak kepçesine yapılan piercingin, kulak memesine yapılan deliklerden farklı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Kıkırdak, kendi damarları olmayan ve çevresindeki dokulardan beslenen bir doku olduğu için enfeksiyona çok yatkın. Enfeksiyon gerçekleştiğinde ise şekil bozukluğuyla birlikte iyileşme ihtimali düşük. Bu nedenle kulak kıkırdağına piercing yaptırmak sağlık açısından doğru bir tercih değil."

Kızarıklık Durumunda Hemen Doktora Başvurun

Kulak kıkırdağında enfeksiyon belirtilerinin ortaya çıkması durumunda, vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğini belirten Doç. Dr. Güneş, enfeksiyonun ilerleyip kalıcı hasara yol açabileceğini ifade etti. Şu uyarılarda bulundu: 

"Ağrı, kızarıklık, şişlik gibi belirtiler varsa hemen bir KBB uzmanına veya plastik cerraha başvurmak gerekiyor. Kıkırdak, kalınlaşıp şekil bozukluğu yaptıktan sonra geri dönüşü olmayan bir hale gelebilir."

Güreşçi Kulağı ve Karnabahar Kulağı Tehlikesi

Piercing sonrası enfeksiyonun ilerlemesi sonucu güreşçi kulağı ya da karnabahar kulağı olarak bilinen deformasyonların ortaya çıkabileceğini belirten Doç. Dr. Güneş, piercing yaptıran kişilerin enfeksiyonun erken aşamada fark edilip tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Güneş, "Eğer enfeksiyon ihmal edilirse, kulağın kalıcı olarak bozulduğu, kıkırdağın kalınlaştığı ve şeklinin tamamen değiştiği bir durum ortaya çıkabilir" dedi.

"Piercing Sağlık Kuruluşlarında Yaptırılmalı"

Tüm bu risklere rağmen kulağına piercing yaptırmak isteyen kişilere tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Güneş, delme işleminin mutlaka steril şartlarda ve sağlık kuruluşlarında yapılması gerektiğini vurguladı. 

Şu önerilerde bulundu: "Delme işlemi kesinlikle sağlık kuruluşunda, steril şartlara uygun şekilde yaptırılmalı. Geçici diye tabir edilen küpelerin takılmasına izin vermemek lazım. İşlem sonrası, enfeksiyon profilaksisi dediğimiz lokal merhemler, ağızdan antibiyotikler ile, genelde ağızdan antibiyotiğe ihtiyaç duymuyoruz, oranın enfeksiyona karşı engellenmesi gerekir. Geçici piercing kullanarak tabancayla kıkırdağı deliyorlar ama onun enfeksiyon ihtimali daha yüksek. Onun steril olduğunu düşünmüyoruz. Çeşitli güzellik merkezlerinde, doktorun olmadığı yerlerde, tıbbi elemanların bilgilerinin ve görgülerinin sınırlı olduğu yerlerde yapılan piercing işlemlerini önermiyoruz."

'Meşhur' Börekçide Skandal! Kıymalı Börekten Neler Çıktı Neler! 'Meşhur' Börekçide Skandal! Kıymalı Börekten Neler Çıktı Neler!

 

Kaynak: İHA