Sağ Dikey Reklam Alanı Genişlik: 160px Yükseklik: 600px
Antalya Haberleri
Antalya
PARÇALI BULUTLU
26°
Akdeniz Gerçek Sağlık Ailelere kritik uyarı: Çocuğunuza bunları içirmeyin! Kolon kanseri riski var

Ailelere kritik uyarı: Çocuğunuza bunları içirmeyin! Kolon kanseri riski var

Gastroenteroloji Uzmanı, çocuklarda günlük her şekerli içecek tüketiminin, erken yaşta kolon kanseri riskini artırdığına dikkat çekti.

2 Dakika
OKUNMA SÜRESİ
Ailelere kritik uyarı: Çocuğunuza bunları içirmeyin! Kolon kanseri riski var
KAYNAK: İHA

Genç yaşlarda günde iki veya daha fazla şekerli içecek tüketmek, 50 yaşından önce kolon kanseri riskini iki katından fazla artırıyor. 13-18 yaş arasındaki gençlerde ise günlük her şekerli içecek tüketimi, erken yaşta kolon kanseri riskini yüzde 32 oranında artırabiliyor.

Kolon kanseri, dünya çapında ikinci sırada yer alırken, Türkiye’de yerel araştırmalara göre ikinci, Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre ise üçüncü sırada yer alıyor. BMJ Journals’ta yayınlanan ve 95 binden fazla kişiyi kapsayan bir gözlemsel araştırma, 1950 ve 1990 doğumlu kişiler arasında önemli farklılıklar ortaya koyuyor. 1990’da doğanların, 1950’de doğanlara kıyasla 2 kat daha fazla kolon kanseri, 4 kat daha fazla rektum kanseri riski taşıdığı belirtiliyor.

Lifsiz Ürünlerden Uzak Durun

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Kamil Özdil, kolon kanserinin tedavi seçeneklerinin diğer kanser türlerine göre daha fazla olduğunu belirterek, erken evrede tespit edilmesinin önemine dikkat çekiyor. Prof. Dr. Özdil, bu kanser tipinden korunmak için özellikle beslenme ve yaşam tarzına dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Sağlıklı Beslenme ve Egzersiz Önemli

Prof. Dr. Özdil, düzenli egzersiz yapılmasının kolon kanseri riskini azaltabileceğini belirterek, paketli ve işlenmiş gıdalardan, şekerli içeceklerden uzak durulması gerektiğini ifade ediyor. Ayrıca, fast food tarzı lifsiz ürünlerin tüketiminden kaçınılmasının da önemine değiniyor.

Gençlerde Kolon Kanseri Riski Artıyor

Araştırmada, 13-18 yaş grubundaki gençlerin her gün iki defa şekerli içecek tüketmelerinin kolon kanseri riskini ciddi şekilde artırdığı belirtiliyor. Haftada bir veya daha az şekerli içecek tüketen gençlerin ise kansere yakalanma oranının daha düşük olduğu tespit ediliyor.

Semptom Olmayabilir, Dikkatli Olunmalı

Kolon kanseri belirtileri arasında kansızlık, dışkılama düzensizliği, makattan kan gelmesi gibi semptomlar bulunabilir. Ancak, Prof. Dr. Özdil, kolon kanserinin yüzde 50’ye yakın oranda herhangi bir şikâyet olmaksızın da tespit edilebileceğini belirtiyor. Bu yüzden düzenli tarama testlerinin yapılması büyük önem taşıyor.

Kolonoskopik Tarama 45 Yaşından İtibaren Öneriliyor

Prof. Dr. Kamil Özdil, 45 yaşından itibaren kolonoskopik tarama yapılmasını öneriyor. Erken evrede tespit edilen kolon kanserinin, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan tedavi edilebileceğini vurgulayan Özdil, korkmadan düzenli tarama testlerinin yapılmasının önemine dikkat çekiyor.


 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
FBI: Trump'a Yönelik Suikast Planı Yapan Saldırgan, Kalabalık Bir Etkinliği Hedef Almayı Planlıyordu

FBI: Trump'a Yönelik Suikast Planı Yapan Saldırgan, Kalabalık Bir Etkinliği Hedef Almayı Planlıyordu