Günümüzün revaçta seyahat yöntemlerinden biri olan uçak yolculuğu, kalp hastalığı olan bireyler için belirli riskler taşıyabilir. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Yalçın, uçak yolculuğunun kalp hastaları üzerindeki etkilerini ve dikkat edilmesi gereken noktaları ele aldı.

İrtifa ve Oksijen Basıncının Kalp Üzerindeki Etkileri

Uçak yolculuğunda yüksek irtifa ile havadaki oksijen basıncının azalması, vücudun oksijen alımını zorlaştırabilir. Yaklaşık 9 bin-13 bin metre yükseklikte seyreden uçaklarda kabin içi basınç ayarlama sistemleri sayesinde yolcular, yerden yaklaşık bin 500-2 bin metre yükseklikteki oksijen basıncına maruz kalır. Prof. Dr. Murat Yalçın, bu oksijen miktarının genellikle sağlıklı bireylerde ve çoğu kalp hastasında sorun yaratmadığını ancak stabil olmayan bazı kalp hastalarında problem oluşturabileceğini belirtti.

Stres ve Hareket Eksikliği Riskleri

Uçak yolculuklarında karşılaşılan stres faktörleri ve uzun süre hareketsiz kalmanın riskleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Uçuş öncesi ve sonrası sağlık sorunlarına karşı alınabilecek tedbirleri anlatan Doç. Dr. Yalçın, "Yolculuk sırasında tansiyon yükselmeleri, çarpıntı hissi ve göğüs ağrısı yaşanabilir. Uçuş öncesi şikayetleri düzelmeyen bireyler havalimanı doktoruna görünmelidir" dedi. Ayrıca, uzun süre hareketsiz kalmak, sıvı kaybı ve alkol alımı bacak damarlarında pıhtılaşmaya yol açabilir.

Uzun Süreli Uçuşlarda Alınması Gereken Önlemler

Doç. Dr. Yalçın, uzun süreli uçuşlarda alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

Koridorda kısa yürüyüşler yapmak,
Baldır kaslarını kasmak,
Alkol alımından kaçınmak,
Bol sıvı tüketmek,
50 yaşını geçmiş, obez, ciddi varisleri olan, sigara kullanan, pıhtılaşma geçmişi olan bireylerin kan sulandırıcı ilaç kullanmaları gerekebilir.
Kalp Pili ve Uçak Yolculuğu
Kalp pili veya şok cihazı olan hastalar için de uçak yolculuğu ile ilgili bazı kurallar bulunmaktadır. Prof. Dr. Yalçın, "Kalp pili olan hastalar uçak yolculuğu yapabilir. Ancak havalimanı kontrol noktalarında x-ray cihazlarından geçmemeleri ve gerekli pil kartlarını yanlarında bulundurmaları gerekmektedir" dedi.

Estetikte Son Trend: Tilki Göz Operasyonu Estetikte Son Trend: Tilki Göz Operasyonu

Kalp Hastaları İçin Seyahat Süreleri

Kalp rahatsızlığı bulunan kişilerin uçak seyahatinden kaçınmaları gereken süreler ise şu şekildedir:

Yeni kalp krizi geçirmiş hastalar: en az 2 hafta,
Kalp anjiosu yapılan ancak stent takılmayan hastalar: 1 gün,
Stent takılan hastalar: 1 hafta,
Kalp pili takılan kişiler: 1 hafta,
Bypass/kalp kapak ameliyatı olan hastalar: 3 hafta sonra, doktorlarının kontrolü sonrası uçak yolculuğu yapabilirler.


 

Kaynak: İHA