Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) gönderilen yazılı bildirime göre, Borsa İstanbul tarafından 28 Mart 2024 tarihine kadar yasak veya tedbir kararı alınan 6 hisse bulunuyor. Bu kararlar, Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) çerçevesinde alınmıştır.

Hangi Hisseler Yasak veya Tedbir Kararı Aldı?

Borsa İstanbul tarafından yapılan bildirimde, şu hisselerin 28 Mart 2024 tarihine kadar yasak veya tedbir kararı aldığı açıklandı:

  • Kervansaray Yatırım Holding (KERVN)
  • Mepet Metro Petrol (MEPET)
  • TGS Dış Ticaret (TGSAS)
  • Datagate Bilgisayar (DGATE)
  • İntema İnşaat ve Tesisat (INTEM)
  • Smartiks Yazılım (SMART)

KAP Tarafından Yapılan Bildirimlerde Neler Var?

KAP'a gönderilen kararlarda, şu ifadeler yer alıyor:

Merkez Bankası Kasım Ayı Faiz Kararı Açıklandı! Merkez Bankası Kasım Ayı Faiz Kararı Açıklandı!

Sermaye Piyasası Kurulu kararı uyarınca devreye alınan Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Datagate Bilgisayar (DGATE), İntema İnşaat ve Tesisat (INTEM) ve Smartiks Yazılım (SMART) payları, 29/02/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 28/03/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar kredili işlemlere konu edilemeyecektir.

Volatilite Bazlı Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamında Kervansaray Yatırım Holding (KERVN), Mepet Metro Petrol (MEPET) ve TGS Dış Ticaret (TGSAS) payları ise 29/02/2024 tarihli işlemlerden (seans başından) 28/03/2024 tarihli işlemlere (seans sonuna) kadar emir paketi tedbiri ile işlem görecektir.

Emir Paketi Nedir?

Emir paketi tedbiri, piyasalarda düzeni ve etkinliği artırmak amacıyla getirilen önlemleri içerir. Bu önlemler şunları kapsar:

  1. Piyasa emri ve piyasadan limite emir girişinin kısıtlanması: Piyasa emirleri, anlık olarak verilen ve mevcut en iyi fiyattan işlem yapılmasını sağlayan emirlerdir. Piyasadan limite emirler ise belirli bir fiyat seviyesinden alış veya satış yapılmasını amaçlayan emirlerdir. Bu tedbir, piyasa emirlerinin ve piyasadan limite emirlerin aşırı kullanımını engellemeyi amaçlar.

  2. Emir iptalinin, emir miktar azaltımı ile emir fiyat kötüleştirmesinin yasaklanması: Bu kural, işlem görmekte olan bir emrin iptal edilerek tekrar girilmesini veya emir miktarının azaltılmasını, fiyatın kötüleştirilmesini engeller. Bu sayede, manipülatif işlem pratiği önlenebilir.

  3. Emir toplama bilgi yayınının kısıtlanması: Emir toplama bilgi yayını, yatırımcıların piyasada belirli bir hissenin alım veya satımı yönünde yoğunlaştıklarını gösteren verilerin yayınlanmasıdır. Bu tedbir, piyasa manipülasyonunu önlemeyi amaçlar.

Bu tedbirler, önceden tanımlanan kredili işlem yasağı ve brüt takas tedbirleri gibi diğer tedbirlerin uygulanmasını etkilemez. Tedbirlerin uygulandığı süre boyunca bu tedbirler de geçerli olmaya devam eder.

Editör: Esra Köksal Tarı