Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, kesilen tavuk sayısı yüzde 5,8 artarken tavuk eti üretimi yüzde 8,2 oranın yükseldi. Ocak-Şubat döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre, kesilen tavuk sayısı yüzde 8,8 arttı, tavuk eti üretimi ise yüzde 11,5 oranında yükseldi.

Fiyatlar Yükseliyor Üretim Düşüyor

ABD’de yaşanan kuş gribi salgınının ardından Türkiye dahil birçok ülke ABD’ye yumurta ihraç etmeye başlamıştı. Türkiye’de de üretimin düşüş trendi olmasıyla birlikte bu durum son dönemlerde yumurta fiyatlarına yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, tavuk yumurtası üretimi yüzde 10,4 azaldı. Tavuk eti üretiminin miktar olarak 218 bin 260 ton, tavuk yumurtası üretiminin ise 1,55 milyar adet olarak gerçekleştiği bilgisi verildi.

Türkiye’nin Yumurta Üretim Kapasitesi İyi Değerlendirilemiyor Mu? 

Yapılan “Dünya Yumurta Ticaretindeki Değişimler ve Türkiye’nin Dünya Yumurta Ticaretindeki Yeri” başlıklı bir bilimsel çalışma ise yumurta üretimindeki potansiyelin iyi değerlendirilemediğine dikkat çekiyor. Çalışmada ifade edilene göre Türkiye’nin son beş yıl içerisinde kaydettiği yumurta üretim artışı dünyadaki artışın (yüzde 9.46) oldukça altında kaldığı bilgisi verildi. Türkiye’nin son beş yıl içerisinde gerçekleştirdiği üretim ise 1.2 milyon tonun biraz üzerinde seyretmiş ve yalnızca yüzde 0.08 artış göstermiştir. Gerçekleştirilen trend analizine göre Dünya’da toplam yumurta üretiminin 2030 yılında 102.5 milyar tonu aşması; Türkiye’nin üretiminin ise 1.5 milyon tona yaklaşması beklendiği bilgisi verildi.

Sanayi Sektöründe Çalışan Sayısı Düşüşe Geçti Sanayi Sektöründe Çalışan Sayısı Düşüşe Geçti

Bu durum Türkiye’nin yurtiçi tüketimi artırmadığı veya ihracat pazarlarını geliştirmediği sürece üretimde sürdürülebilir bir artışı sağlayamayacağına işaret ediyor.
 

Tavuk Eti Üretimi Artarken Yumurtada Düşüş Yaşandı Tavuk Eti Üretimi Artarken Yumurtada Düşüş Yaşandı
 

Kaynak: Haber Merkezi