Tarımda üreticilerin ekim faaliyetlerini sağlıklı ve güvenli yürütebilmesi için tarım sigortaları kritik öneme sahip. Bu nedenle 2005 yılında çiftçilerin ürün hasarı ve zararına karşılanması adına sigorta uygulamaları revize edildi.
Tarım sigortalarının tek merkezden uygulanması, riskin kontrol altına alınması, çiftçi zararının önlenmesi ve ödemelerin bir merkezden yapılması için bir sigorta oluşturuldu. Bu havuza dair işlemler ise TARSİM tarafından gerçekleştiriliyor.
Nisan ayında Türkiye’de birçok ilde gerçekleşen doğal afetlerin ardından TARSİM’in tanıtılmasına yönelik ihtiyacın arttığı görülüyor. Deprem, yangın, dolu, don gibi afetlerin de kapsam içinde bulunduğu tarım sigortalarının hava olayları nedeniyle çiftçiler için önemi artarken detayları derledik.
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre tarım sigortalarının kapsamı, kaydolma şartları, poliçesi, primleri ve hasar ödemelerine dair merak edilenler şu şekilde:
TARSİM Hangi Alanları ve Olayları Kapsamına Alıyor?
TARSİM'de bitkisel ürün, köy bazlı verim, gelir koruma, sera, büyükbaş hayvan hayat, küçükbaş hayvan hayat, kümes hayvanları hayat, su ürünleri hayat, arıcılık, ipek böceği ve gelir koruma branşlarında sigorta ödemeleri yapılıyor. Dolu riskiyle birlikte fırtına, hortum, yangın, heyelan, taşıt çarpması, deprem, sel ve su baskını ek risklerinin neden olduğu miktar kaybı ve dolu riskinin sebep olduğu kalite kaybıyla isteğe bağlı olarak don riskinin ürünlerde neden olduğu miktar kaybı karşılanabiliyor.
TARSİM İçin Bakanlık Sistemine Kayıt Gerekiyor Mu?
Üreticilerin tarım sigortalarından faydalanabilmeleri için Tarım ve Orman Bakanlığı il veya ilçe müdürlüklerinde, branşa göre Bakanlıkça belirlenen kayıt sistemlerine kaydolmaları ve bilgilerini her yıl yenilemeleri gerekiyor.
Tarım Sigortası Poliçesi Nasıl Yapılıyor?
TARSİM poliçeleri, Tarım Sigortaları Havuzu adına sigorta sözleşmesi yapmaya yetkisi olan sigorta şirketleri tarafından yapılabiliyor.
Prim Nasıl Hesaplanır?
Tahmini prim hesaplamaları "www.tarsim.gov.tr" internet adresinde, "Online Prim Hesabı" menüsünden gerçekleştirilebiliyor. Hesaplanan primler parsel bazında poliçe tanzimi esnasında hesaplanacak primlerle farklılığa sahip olabiliyor.
Poliçe Bilgileriyle Alakalı Değişiklikler Nasıl Gerçekleştiriliyor?
Poliçenin satın alındığı acenteye başvurulduğu takdirde gerekli değişiklik talebinin ulaştırılması mümkün. Talebin uygun bulunması halinde ilgili değişiklikler gerçekleştirilebilir.
Tarım Sigortalarında Poliçe Değişikliği ve İptali Nasıl Yapılır?
İptaller için TARSİM'e sigorta şirketi üzerinden yazılı olarak başvuru şartı aranıyor.
Ürün Gecikirse Poliçe Süresi Bitmeden Nasıl Devam Ettirilir?
Poliçe bitimine 15 gün kaldığı sürede poliçenin yenilenmesi için acenteye başvuru yapılabilir.
TARSİM’de Prim İndirimi Var Mı?
Sigorta branşlarıma göre tarife ve talimatlarda ifade edilen şartların sağlanması şartıyla poliçe primi üzerinden farklı indirim oranları gerçekleştiriliyor. Tüm sigorta branşlarında, prim tutarının tamamının peşin ödenmesi durumunda yüzde 5 peşin ödeme indirimi, sigorta yaptıran yetiştiricinin yaşının 40 ve altında olması halinde poliçe primi üzerinden yüzde 5 genç çiftçi indirimi gerçekleştiriliyor. Sigorta yaptıran yetiştiricinin kadın olması halindeyse yüzde 10 indirim yapılırken engelli, şehit ve gazi yakınlarına ve sözleşmeli üretim kapsamında da çeşitli indirimler veriliyor.
Hasar Ödemesi Ne Zaman ve Nasıl Alınır?
Sigortalarda hasar dosyasındaki işlemlerin tamamlanmasının ardından kesinleşmiş olan tazminat miktarı en geç 30 gün içinde verilir. Bitkisel Ürün Sigortası branşının özelliğinden dolayı tazminat, her şekilde poliçe bitiş tarihinden önce verilemez. Ancak yüzde 100 tam hasarlarda poliçe vadesinden önce ödeme yapılması mümkün. Tazminat alacağı bulunan gerçek ve tüzel kişiler Ziraat Bankası nezdinde hesabı bulunuyorsa banka şubelerinden hasar ödemesini alabilir. Ziraat Bankasında hesabı olmayan tazminat sahipleri ise merkezi ödeme sistemi üzerinden zararlarını alabiliyor.